2 лютого: яке сьогодні свято у православному календарі, що можна і не можна робити, молитва дня

У православному календарі друге лютого відоме ще також під назвою День пам'яті Євфимія Великого. Саме сьогодні є ряд традицій та застережень, яких варто дотримуватись.

Яке сьогодні свято? Другий день лютого відомий у православному календарі як день, коли всі віряни вшанувують пам’яті знаменитого основоположника пустельного життя Євфимія Великого, який стоїть поряд у ряді з такими відомим християнськими постатями як Антоній Великий, Макарій Великий чи Пахомій Великий.

Батьки сьогоднішнього згадуваного довго були бездітними. Це загальновідомий факт, що саме Євфимій народився після того, як вони тривалий час молилися Господу. Уже тоді, по народженню дитини, батьки преподобного присягнулися: віддадуть сина на служіння Богу.

Саме через це маленький Євфимій виховувався в монастирі, де рано прийняв чернецтво. За рік до тридцяти років йому вдалося поїхати до Палестини. Там він оселився в печері. Відомо, що він безупинно трудився, щодня молився Богові та тримав суворий піст. Звісно, через це він, преподобний Євфимій, і став блискучим прикладом для подвижників.

Євфимій, до слова, – дуже відомий цілитель.

Які прикмети є на друге лютого?

Якою є погода другого лютого, такою і буде на Масляну.

Якщо кішки шкребуть підлогу – будуть хуртовини.

Чого не можна робити 2 лютого?

У другий день останнього місяця зими не радять виходити на вулицю, коли зайде сонце. За повір’ями, саме другого лютого нечисть є по-особливому активною.

Другого лютого дуже не радять влаштовувати веселощі. У жодному разі не рекомендується співати, адже це – до сліз. Якщо за віком погана погода, не робіть ніяких застіль – це так само до сліз. Сьогодні танці та пісні можуть накликати злих духів. Будьте обережними: вони можуть почути все це та залізти в будинок.

Остерігайтесь нечисті
Остерігайтесь нечисті

Що краще зробити 2 лютого?

Ще в давнину вважалося, що другого лютого треба загадати бажання, а потім – провести обряд на удачу.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.