Яке церковне свято 1 квітня: кого вітати з іменинами, що заборонено робити, а що можна, народні прикмети

Ми постійно кудись спішимо і забуваємо найелементарніші речі. Особливо важко запам'ятати усі важливі дати. Читайте далі, щоб дізнатись про церковне свято 1 квітня та інші важливі речі у цей день.

Сьогодні, 1 квітня віряни вшановують пам’ять святих мучеників Дарії та Хрисанфа.

Коротко про мучеників

Історія Дарії та Хрисанфа склалась доволі трагічно. Хрисанф народився в Олександріїі в родині язичників. Коли хлопчик пішов до школи, то вивчав безліч предметів, серед яких був також Новий Завіт. Після ознайомлення із християнством, він вирішив прийняти цю релігію.

Коли батько Хрисанфа дізнався про таке рішення сина, то надзвичайно розлютився. Жодні вмовляння не переконали святого відректись від християнства. Саме тому його батько пішов на хитрість: він вирішив одружити сина із дівчиною Дарією, яка була жрицею.

Втім ситуація склалась зовсім не так, як думав чоловік. Після весілля, Хрисанф зміг навернути Дарію на християнську віру. Ба більше, він переконав її вести непорочний спосіб життя. Після такого рішення закохані стали предметом цькування. Римська влада різними методами хотіла навернути молодих людей до язичництва: починаючи від слів, закінчуючи тортурами. В результаті, ні Дарія, ні Хрисанф не відреклись християнської віри, за що були закопані живцем в глибокому рові.

День пам'яті святих мучеників Дарії та Хрисанфа
День пам’яті святих мучеників Дарії та Хрисанфа

Звичаї

За звичаєм, у цей день жінки йшли прати свої речі до річки. Робили вони це не просто так. Вважалося, що протягом зими одяг, постіль та інші речі з тканини збирають негатив, який забирала весняна вода.

Також вони вірили в цілющі властивості води, тому заради здорової та гарної шкіри, дівчата йшли до водойм вмиватись водою.

Заборони

Ви ризикуєте ніколи не закінчити важливі справи, якщо полінуєтесь їх зробити й відкладете на потім.

Також не варто плакати й сумувати сьогодні, адже через це можна провести весь наступний рік в печалі.

Важливо не забруднитися в цей день. В народі 1 квітня називають Дарина — брудні ополонки. Викликано це тим, що тане лід, і вода в річці стає каламутною. Існує повір’я, що Дарина обливає брудом лише тих, хто має лихі наміри.

Прикмети

Наші предки вміли передбачати погоду за допомогою таких прикмет:

  • Варто чекати багато трави та зелені, якщо розлилися озера та річки.
  • Погода квітня залежить від сьогоднішньої: якщо буде сонячно, але прохолодно, то так пройде наступний місяць.
  • Побачили веселку — буде врожайний рік.
  • Якщо вночі не видно зірок, значить буде потепління.
  • Якщо сонце сильно світить, але без тепла, то значить що тепла ще не варто чекатий буде похолодання.
Прикмети 1 квітня
Прикмети 1 квітня

Хто святкує іменини

Сьогодні потрібно привітати з днем ангела таких людей: Клавдій, Інокентій, Макар, Дмитро, Дарина, Маріанна, Софія, Одарка.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.