25 листопада: яке свято, чиї іменини, народні прикмети. Що можна і чого не треба робити

Релігійний літургійний календар східного обряду 25 листопада молитовно згадує святого Йоана Милостивого, патріарха Олександрійського, преподобного Ніла і святого священномученика Йосафата, архиєпископа Полоцького. А світський відзначає Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками.

Святий священномученик Йосафат Кунцевич народився у смутні часи, коли Христова Церква потерпіла розкол.

В 1596 році, коли була підписана Берестейська унія, Йосафату(Івану) було близько п’ятнадцяти років.

Невдовзі, за покликом Бога, він звернувся до митрополита Потія, щоб той дозволив йому поселитися в приміщенні занедбаного монастиря у м. Вільно. Там Йосафат облаштував собі келію і весь час проводив на самоті за прикладом монахів пустельників – молився, постився, упокорював плоть. Але й багато вчився, читав богословські книги. Він проштудіював усі праці Василія Великого і заклав Василіянський монаший чин, який діє донині. Біля нього почали гуртуватися молоді юнаки, монастир зростав.

Святий священномученик Йосафат Кунцевич
Святий священномученик Йосафат Кунцевич

Йосафат, завдяки тому, що добре знав послання отців церкви виголошував такі мудрі і проникливі проповіді, що люди наверталися  до католицизму десятками і кількість їх зростала з кожним днем. Його охрестили «душехватом», а противники називали чарівником.

Святий Йосафат проповідував Слово Боже де тільки міг, він приходив до хворих і сповідав їх.  Сам провадив покутне монаше життя і люди до нього горнулися, захоплені його святістю і смиренням.В монастирі і місті він мав славу святого.

1614 року, коли київську митрополію обійняв Велямин Рутський , то засвідчив святого Йосафата архимандритом нововідродженого василіяиського чину. На той час в монастирі ум.Вільно уже не було місця для бажаючих іноків, а тому святий Йосафат започаткував василіянський монастир у Жировиці, де й був настоятелем.

Нову хвилю боротьби проти святого Йосафата підняв владика Полоцька Смотрицький. Він підбурював Полоцьку і всю єпархію, до якої належав і Вітебск, проти уніята Йосафата.

Підбурювані  і спровоковані містяни Вітебска по звірячому вбили святого Йосафата, а тіло втопили.

У час похорон містяни покаялися, а мученика було захоронено з почестями. Після розслідування 18 винних у смерті владики було засуджено і страчено.

Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками

Започаткований за ініціативою ООН. Покликаний привернути увагу урядів, міжнародних, громадських організацій до цієї проблеми.

Іменини цього дня святкують Іван, Нил, Лев, Левко, Микола, Сава, Леонтій, Омелян.

  Народні прикмети на 25 листопада
  • Якщо 25 листопада дощить, то відлига триватиме ще тиждень.
  • Якщо температура ще не опустилась до мінусових позначок, то весна буде ранньою.
  • Якщо вранці туманно, то ввечері варто очікувати заморозки.
  • Якщо сьогодні засипле снігом, то така погода буде аж до весни.
  • Яка погода 25 листопада – така і на початку грудня.

За повір’ям цього дня не можна було купувати взуття, бо вважалося, що це призведе до невдач. Також не радили відправлятися у дорогу.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.