30 грудня 2020 – яке сьогодні свято, що можна та чого не можна робити в цей день

Цього дня православні християни вшановували Данила Зимовказівника.

30 грудня — 364-й день року за григоріанським календарем, до кінця року залишився 1 день.

Цього дня іменини святкують власники таких імен: Микита, Олександр, Данило, Денис, Іван, Микола, Петро та Степан.

30 грудня, у день Данила Зимовказівника, православна церква вшановує відразу кількох святих, а саме Ананія, Данила, Мисаїла та Азарія. За народними переказами, за 600 років до Різдва Христового вавилонський цар Навуходоносор наказав привести вищезазначених молодих людей до себе в палац, оскільки вони були досить здібні. Правитель хотів зробити з них своїх послідовників, проте юнаки не відреклися від своєї віри у Ісуса Христа, чим викликали повагу правителя Вавилона.

Як і під час будь-яких свят, на Данила Зимовказника існували свої традиції та заборони. Зокрема, цього дня, 30 грудня, заборони стосувалися здебільшого сну, а самим снам приділяли особливу увагу.

Данилів день
Данилів день

Вважалося, що вночі не можна будити або перевертати людину, яка спить, оскільки пращури вірили, що душа не встигне повернутися в тіло або не впізнає його. такій людині загрожують небезпечні хвороби, а ще вони ризикує втратити пам’ять.

Крім цього вважалося, що за людиною, яка ходить уві сні ходить смерть.

Також, у контексті цього заборонялося цілувати сплячих, зокрема дітей, оскільки вважалося, що дитина може захворіти. Так само не дозволялося годувати сонну дитину через віру в те, що вона погано ростиме.

А от самі сни вважаються віщими. З проханням допомогти їх правильно трактувати теж зверталися до Данила зимовказівника. Наші пращури вірили, що цей святий вміє також тлумачити сновидіння.

Зимові свята
Зимові свята

Дівчата цього дня також ворожили на судженого. Для цього брали три лаврові листи, писали на них імена святих Мисаїла, Азарія і Ананія і клали під подушку. Потім подумки зверталися до даниїла з проханням показати судженого і лягали спати. Той, хто наснився і мав стати для дівчини майбутнім чоловіком.

Також наші пращури вірили у силу замов, зокрема цього дня робили замови на багатство. Для цього брали 10 яблук, половину з яких роздавали жебракам, а половину закопували за хатою у сніг, читаючи певну змову.

Крім цього наші пращури також проводили обряди з вогнем, які мали очищати помешкання від усього негативного. Для цього можна було використовувати і звичайну свічку. яка 30 грудня мала незвичайні властивості.

Так само. як і кожного дня, наші предки слідкували за погодою. Вони вірили, що поява інею на деревах на Данила віщувала теплі Святки. А от завірюха цього дня свідчила про те, що влітку бджоли гарно роїтимуться.

 

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.