У Львові випробовують чудо-восьминіжок для недоношених немовлят: як в’язана іграшка допомагає виходжувати 500-грамових діточок

У перші дні свого життя недоношені діточки перебувають в інкубаторі, де до них прикріплюють безліч трубочок для забезпечення їхньої життєдіяльності.

Годі собі й уявити, що відчувають маленькі ангелочки, позбувшись звичного середовища у маминому лоні. Тому рятуючись, часто хапаються ручками за зонди і трубочки і від’єднують апаратуру, що може бути для них дуже небезпечно.

Вирішення проблеми прийшло несподівано. Кілька років тому одна датчанка, коли її дитинка народилася недоношеною, щоб зайняти себе і хоч щось зробити для своєї кровиночки, сплела голубого восьминога і поклала дитині в кувез.

Дитя вхопилося за мяку теплу ніжку восьминога і заспокоїлося.

Лікарі були подивовані, але разом з тим вони зацікавилися ефектом і знайшли йому наукове обґрунтування. Виявляється, малечі така іграшка на дотик нагадує мамину пуповину, яку вони завжди відчувають, як надійний захист у маминому животику.

Ідея іграшок-восьминіжок має більше ніж 2000 послідовників у світі. В Нідерландах, до прикладу, існує волонтерська організація, яка заохочує до в’язання іграшок-восьминіжок для недоношених діточок усіх, хто має бажання долучитися до благодійної програми.

Практика восьминіжок для недоношених немовлят набула неймовірної популярності у перинатальних медзакладах Данії, Швеції, а потім Голландії та Бельгії. А нещодавно її почали застосовувати й у відділенні патології недоношених новонароджених дітей Львівської обласної клінічної лікарні. Туди їх передала одна киянка, яка займається такою благочинною діяльністю.

Іграшки-восьминіжки для недоношених немовлят
Іграшки-восьминіжки для недоношених немовлят

 

Декілька слів про саму іграшку

Іграшки-восьминіжки, які виготовляють благодійники, проходять строгу перевірку на відповідність нормам захисту здоров’я. Якщо іграшка не пройшла якісний відбір, то її віддають старшим дітям.

Ось вимоги, які висувають до іграшок:

  • Голівка восьминіжки має бути не меншою за 4,5 см, щоб дитина не могла її проковтнути. Правильний розмір голівки тоді, коли вона не проходить у рулон туалетного паперу;
  • Величина тіла іграшки – не більше ніж 10 см;
  • Щупальця – не довші за 20 см у витягнутому стані;
  • Іграшка має бути сплетена з якісного натурального (не акріл) матеріалу і синтетичного наповнювача, які витримують прання при 60 градусах і швидко сохнуть. Наповнення шерстю не дозволяється через ризик виникнення алергії;
  • Іграшка має бути щільно сплетена, наповнювач не має вилазити ніде, щоб не потрапити дитині в легені. Для запобігання такого ризику, наповнювач краще спочатку покласти в панчоху;
  • Восьминіжки можуть бути різнокольоровими, але без жодних прикрас, які можуть зашкодити малюкові (наприклад, пришиті ґудзики). Всі частини восьминіжки мають бути міцно пришиті.

Якщо хтось зацікавився ідеєю,  то в мережі Фейсбуку є спільнота «Чудо-восьминіжки». Тут можна знайти всю потрібну інформацію, трафарети для плетіння і навіть відеоурок.

Це може бути корисна і цікава справа на час карантину.

Схожі статті

Таємні гарні місця Львова, яких немає у путівниках. Що подивитися, щоб закохатися у місто назавжди

Львів – це місто, яке потребує до себе особливого ставлення, бо воно ніби має магічну силу, яка надихає на нові думки, почуття та дії. Оскільки багатьом українцям зараз не вистачає саме натхнення, ми вирішили розсекретити таємниці міста Лева.

Львівські лікарі успішно здійснили чергову операцію з трансплантації серця

У ніч проти суботи 21 листопада від померлого внаслідок інсульту чоловіка хворому пересадили донорське серце. Іншим двом дісталися його нирки.

Торт-вбивця мало не позбавив семирічну дівчинку життя. Львівські лікарі врятували

Семирічна дівчинка з м.Дрогобич, що на Львівщині запам'ятає торт з котиками із маршмеллоу на все життя. З дротиком у горлі, яким кондитері прикріпили до торта прикрасу у вигляді киці, дівчинку терміново ушпиталили в ОХМАТДИТ.