Світу загрожує нова пандемія через мутацію коронавірусу в данських норок

В Данії збираються вбити всіх норок, щоб не допустити поширення мутованого коронавіруса.

Вчені висловили думку, що той вид коронавіруса, який поширюється в популяції данських норок, потенційно здатний викликати нову пандемію. Ситуація настільки серйозна, що у Данії готуються знищити 15-мільйонне поголів’я норки.

Про це повідомляє The Guardian.

Данці побоюються, що після мутації коронавірус SARS-CoV-2 здатний масово передаватися від норок людям. Поки що відомо про 12 інфікованих мутованим коронавірусом людей, отже, є ризик нової масштабної епідемії.

Крім того, при такому сценарії розробку вакцини проти COVID-19 доведеться починати з нуля.

Адже цілком ймовірно, що мутований вірус буде настільки відрізнятися від вихідного, що вченим доведеться переробляти вакцину, тобто через мутації розпочати всю роботу заново.

Вірусологи зазначають, що небезпека полягає в тому, що після мутації вірус може передаватися людям і буде невразливим, оскільки вакцина розроблялася для вихідної, чи не мутованої версії.

Норка
Норка

Наразі ризик називають тільки теоретичним. Можливо, “норкова” версія і не зможе масово передаватися людям. Але Данія намагається мінімізувати і таку ймовірність.

Зазначимо, що вчені виявили, що коронавірус нового типу (SARS-CoV-2), збудник хвороби COVID-19, може заражати не тільки людину, але і котів, собак, норок, ласок, видр, тхорів, куниць, росомах і інших ссавців.

Нагадаємо, у данських норок виявили мутовану інфекцію, яка поширюється на людей і послаблює здатність до утворення антитіл. Вже зареєстровано 12 людей з вірусом.

Знищенням норок займуться самі фермери, однак допомогатимуть їм армія і агентство з надзвичайних ситуацій. За даними порталу Ritzaus Bureau, через це бюджет Данії втратить 2,3-2,8 мільярда крон (близько 362-441 мільйонів доларів). Що найбільш сумно для Данії, це те, що в ній є 1139 ферм з 15-17 мільйонами норок, країна є найбільшим в світі виробником хутра цих тваринок.

Схожі статті

Сумська розповіла, що дочка залишила їй перед тим, як покинути маму заради москви: на згадку від Паперної

Відома українська акторка Ольга Сумська вперше за довгий час публічно пригадала про свою старшу дочку та розповіла про спогад, який залишився від спадкоємиці.

Куди так швидко летить час: 42-річна Лілія Ребрик тільки народила, а найменшій донечці вже місяць (ФОТО)

Відома телеведуча Лілія Ребрик святкує 1 місяць своєї найменшої донечки: зірка показала у соціальних мережах, як проводить час зі всіма своїми доньками. Подробиці.

Аніта Луценко одягла червоний купальник із “Рятувальників Малібу” та показала свій шовковий персик (ФОТО)

Відома фітнес-тренерка Аніта Луценко вразила своїх підписників зовнішнім виглядом: в якому образі з'явилась спротсменка та чим саме здивувала шанувальників?