«Живі» картини Катерини Білокур

Цього року Україна відзначає 120 років з дня народження Катерини Білокур.

Творчість Катерини Білокур в історії образотворчого мистецтва України визначають як унікальне самобутнє явище. Народилася всесвітньо відома українка у с. Богданівка 7 грудня 1900 року.

Катерина Білокур
Катерина Білокур

Французький художник Пабло Пікассо говорив, що якби така художниця народилася у Франції, про неї знав би весь світ.

Зараз роботами українського самородка, саме так називають Катерину Білокур, можна помилуватися у Національному музеї українського народного  декоративного мистецтва у Києві. Крім того, у цьому музеї картини художниці «оживають».

Це стало можливим завдяки інноваційному культурно-мистецькому проєкту “БІЛОКУР”. Він став результатом співпраці Національного музею українського народного декоративного мистецтва, інших музеїв України, а також Школи Анімації Pause to Play та за підтримки Українського культурного фонду.

Для того, щоб потрапити у світ картин Катерини Білокур достатньо встановити на мобільний телефон додаток віртуальної реальності SIMO AR. Наводячи телефон на картину можна побачити як розквітають квіти, племінниці художниці поливають їх з глечика, а полем їде трактор.

Квіти Катерини Білокур
Квіти Катерини Білокур

Головною метою проекту стало прагнення познайомити молодь з творчістю найвідомішої художниці-самородка України і світу.

У рамках цього проекту було видано книгу з картинами і малодослідженими сторінками біографії Катерини Білокур, якатак і називається  “БІЛОКУР. BILOKUR”. Авторка книги, мистецтвознавиця і арткритикиня Олеся Авраменко, зазначає, що досліджень, присвячених життю геніальної художниці не було. А вона базувалася на листах Катерини Білокур, які протягом 30 років її життя збирав Микола Кагарлицький. Також допомогу у створенні книги надали музеї-члени проекту «БІЛОКУР». Книга вийшла невеликим тиражем в 500 примірників і була розповсюджена лише у дорослі та дитячі бібліотеки Києва.

Картини, розміщені у книзі теж «оживають» за допомогою вищезгаданого додатка SIMO AR.

У рамках знайомства з творчістю Катерини Білокур і як завершення акції до 120-ї річниці з дня народження художниці у  Національному музеї українського декоративного мистецтва 5 листопада 2020 року пройде ювілейна виставка «Катерина Білокур. Життя в обіймах квітів». На виставці розкажуть не лише про відому художницю, а й про тих, хто відіграв важливу роль у її житті і творчості: Тараса Шевченка, Павла Тичину, Оксану Петрусенко та багатьох інших.

Схожі статті

Британка понад 2 тисяч разів зателефонувала до екстрених служб: що сталося і чим закінчилася ця історія

Іноді люди зловживають своїми можливостями. Зазвичай, це більш властиво для осіб, які мають владу - депутатів чи олігархів. Проте, дивні випадки трапляються не тільки з ними.

Зустрілися після 13 років розлуки: жінка побачила відео з безхатьком та впізнала у ньому свого брата

Іноді долю можуть вирішити декілька секунд. Випадкова зустріч чи збіг непередбачуваних обставин. Але цього разу вирішальним у долі родини став TikTok.

Босі мільйонери: подружня пара віддала людям 24 мільйони доларів, особисті речі та пішла жити до монастиря

Для когось щастя в грошах, а хтось може відмовитися від усього заради духовності. Після такого щедрого жесту, пара вимушена буде покладатися на доброту інших людей.

Чим жила найстарша жінка в історії: їздила на велосипеді до 100 років та бачила будівництво Ейфелевої вежі

Жінка з Франції прожила не тільки довге, а й дуже цікаве життя. Чим займалася, чим захоплювалася та багато іншого читайте у матеріалі порталу Сенсація.

Важить всього 10 кілограмів, а зріст менше метра: як склалося життя найнижчої жінки світу Джіоті Амге?

Одне можна сказати напевно, з її здатністю робити все з сонячним оптимізмом і незламною рішучістю, ніхто не повинен сумніватися в її амбіціях.

Жінка відростила 13-метрові нігті та потрапила у Книгу рекордів Гіннеса: яка довжина була у її попередників?

63-річна жителька Міннесоти почала відрощувати свої нігті ще у школі. Проте, вона не перша, хто має таке досягнення. Ким були її попередниці та який рекорд тримали вони?