Небезпека різкого схуднення: чому наука і лікарі виступають проти експрес-схуднення

Не квапте події, якщо хочете стати стрункішою та красивішою. Навіть у найбільш бережливої дієти можуть бути непередбачувані наслідки. Лікарі та наука наводять факти, чому швидке схуднення небезпечне.

Небезпека різкого схуднення 1: зниження імунітету 

Через дієти, які передбачають значний дефіцит калорій і виключення з раціону основних поживних речовин, які живлять наш організм, може підвищитись чутливість до навколишніх інфекцій. Це стосується і коронавірусу. Разом із зайвою вагою різко знижуються і поживні вітаміни та мікроелементи, які підтримують організм і без їх допомоги ми не можемо протистояти вірусам та інфекціям. До того ж, під час суворої дієти, організм переживає стрес, який провокує підвищення підвищується концентрації кортизолу — гормону, який пригнічує природні запальні реакції на віруси і бактерії.  

Небезпека різкого схуднення 2: збій репродуктивної системи 

Якщо експрес-дієту поєднати з виснажливими тренуваннями, збою репродуктивної системи не минути. До такого порушення може призвести дефіцит незамінних жирних кислот омега-3 або вітаміну D. Як наслідок, менструальний цикл порушується. До того ж, вчені довели, що під час дієти не варто зловживати клітковиною, адже її надлишок може знижувати рівень естрогену, який регулює менструальний цикл.  

Небезпека різкого схуднення 3: ослаблена шкіра і зморшки 

Деякі експрес-дієти забезпечують різке зниження ваги за рахунок виведення рідини з організму. Це може супроводжуватись постійними головними болями, втомою та зневодненням. До того ж, через брак води наша шкіра може стати сухою, волосся — слабким, а нігті — ламкими. Більше того, дієтологи запевняють, що вага, яка пішла таким чином, може швидко повернутись. До того ж, якщо вага пішла надто швидко, шкіра не встигає на це реагувати і в результаті обвисає, а зморшки стають помітнішими.  

Різке схудення
Різке схудення

Небезпека різкого схуднення 4: жовчні камені 

У людини, яка не отримує повноцінного харчування, можуть прослідковуватись порушення в роботі шлунково-кишкового тракту. А це уповільнення травлення, здуття живота, запори, виразка або гастрит. А якщо така дієта ще й супроводжується прийомами жироспалювачів або спеціальних стимуляторів, що пригнічують почуття голоду, наслідки можуть бути жахливими. Різка втрата ваги може проворкувати появу жовчнокам’яну хворобу. Під час спалювання жиру печінка виділяє в жовч холестерин. А якщо його концентрація збільшується, жовч кристалізується і перетворюється в камені. Це загрожує тим, хто втрачає більше 1,5 кг за тиждень.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.