Як запобігти захворюванням суглобів: поради лікаря

Такі хвороби суглобів, як артроз або артрит не виникають на порожньому місці. Лікари назвали причини.

Проблеми з суглобами в багатьох людей починаються після 40 років. А до літнього віку обмеження руху, пов’язані з хворобами суглобів, часто стають вирішальними факторами різкого зниження якості життя і передчасного старіння.

Тож в молодому віці варто приділити увагу турботі про суглоби, особливо при наявності схильності до захворювань.

Такі хвороби суглобів, як артроз або артрит не виникають на порожньому місці.

Найчастіше причиною їхнього розвитку стає спосіб життя і запущені інфекційні захворювання, зазначають експерти.

Так, до «поганих звичок», які в майбутньому можуть нашкодити суглобам, можна віднести носіння взуття на високих підборах (більше 4 см, оптимально – 2,5 см), недостатню фізичну активність і неправильне харчування, які призводять до появи зайвої ваги і порушень обміну речовин, сидячу роботу, а також тривалу діяльність в неправильній позі, з нерівномірним розподілом навантаження на суглоби.

Здорові суглоби
Здорові суглоби

Наприклад, на суглоби погано впливає тривале виконання домашньої роботи (прасування білизни, миття підлоги), робота на грядках, на дачі або підняття важких предметів.

Що стосується природної схильності до проблем зі суглобами, то тут факторами ризику стають високий зріст, плоскостопість і генетична схильність до патології сполучної тканини.

Експерти рекомендують також звернути увагу на своєчасне лікування інфекційних захворювань, особливо викликаних стрептококами, хламідіями.

Також варто стежити за своєю вагою, оскільки зайві кілограми спричиняють підвищений і тому небажаний тиск на хрящі, при цьому погіршується кровообіг в кінцівках.

Однак, для контролю ваги необхідно підтримувати фізичну активність, але не варто голодувати, так як відмова від їжі порушує живлення суглобових хрящів.

Якщо ви вже відчуваєте біль в суглобах, то його ні в якому разі не варто запускати. Перші симптоми захворювань можуть не сильно турбувати: наприклад, біль може з’являтися після робочого дня або після фізичних навантажень і проходити після короткочасного відпочинку.

Проте, це може свідчити про розвиток артрозу, який на ранніх етапах піддається лікуванню.

Якщо ж хворобу запустити, можна дійти до такої стадії, коли хрящі зруйнуються, і єдиним способом лікування стане заміна суглоба на штучний.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.