Судоми: як зняти біль і позбутися від них назавжди

Виникнення судом часто обумовлене дефіцитом в організмі таких мікроелементів як магній, калій, кальцій і, часто, звичайний натрій.

Мабуть, кожному відоме те неприємне і неймовірно болюче відчуття, котре у народі зазвичай називають “судоми”.

На судоми вказували, як на причину появи утоплеників. Холодна вода могла спричинити рефлекторне скорочення і перенапруження мязів, що призводило до трагічних наслідків.

Багато хто пригадає пекельний біль серед ночі, як правило, м’язів ніг, і довгі розминання м’язу опісля.

Поширеними судоми є в професійних спортсменів, людей, котрі мають порушення метаболічних процесів в організмі, внаслідок надмірного споживання рідини або навпаки — при різкому зневодненні. Наприклад, при діареях, надмірному потовиділенні, прийомі сечогінних препаратів, тощо.

Зниження функціонального стану надниркових залоз, цироз печінки, уремії, гіпотеріоз, і навіть вагітність можуть стати причиною спазму.

Найбільш поширеним і дієвим засобом для швидкого зняття судоми є  витягування пальців ніг або і всієї стопи на себе з одночасним максимальним розслабленням м’язу. Його потрібно максимально розтягнути і масажувати для відновлення внутрішнього кровопостачання і зняття напруження. В жодному разі не намагайтесь відразу ж знову згинати-розгинати постраждалу ногу — судома повернеться обов’язково. Потрібно дати спокій м’язам на декілька хвилин.

Можна також застосовувати пов’язки з еластичного бинту та тепло, яке розігріває і розслаблює хворий м’яз.

Судоми
Судоми

Однак, чому виникає цей хворобливий стан та як йому запобігти?

Виникнення судом часто обумовлене дефіцитом таких мікроелементів як магній, калій, кальцій і, часто, звичайний натрій.

Тому, для початку фахівці рекомендують наситити свій організм саме вказаними мікроелементами. Ви можете скористатись мінеральною водою, спеціальними дієтичними або спортивними добавками, полівітамінними комплексами, або просто відкорегувати своє звичайне харчування.

Адже, скажімо, такого необхідного нам магнію достатньо в звичайних продуктах, котрі ми можемо вживати щодня. А це будь-які рослини з темнозеленим листям. Бо найбільша концентрація магнію – в хлорофілі, який є зеленим пігментом. Також, включення до раціону горіхів, бобових, житнього хліба, і какао (котрий є ледь не рекордсменом по вмісту магнію) швидко покладе край стражданням.

Калій і кальцій отримуємо зі звичайної  картоплі та петрушки, молока, бобових. Натрій замінюємо звичайною сіллю. Простий солоний огірок часто знімає спазм краще за патентовані медичні аптечні засоби.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.