Як відмовитися від цукру: корисні замінники

Білий цукор, крім калорій, не дає нашому організму нічого цінного: не містить клітковину, вітаміни, антиоксиданти чи будь-які інші поживні речовини.

Білий, рафінований цукор, який ми звикли використовувати для надання солодкого смаку їжі, насправді приносить шкоду нашому здоров’ю: сприяє ожирінню, діабету, заважає вуглеводному, ліпідному обміну і викликає залежність.

Дослідження свідчать, що для здоров’я буде краще, якщо відмовитися від 80-90% цукру з щоденного раціону, особливо дітям. Рекомендована кількість цукру – до 50 грамів для жінок і 70 грамів – для чоловіків.

На жаль, ми їмо його набагато більше, тому що він міститься практично в кожному обробленому харчовому продукті.

Відмова від цукру

Білий цукор, крім калорій і залишкових слідів мінералів (вони настільки малі, що про них взагалі можна забути), не дає нашому організму нічого цінного: не містить клітковину, вітаміни, антиоксиданти чи будь-які інші поживні речовини.

Непросто відвикнути від цукру, який, як і важкі наркотики, робить наш організм психічно залежним. Цукор провокує викид ендорфінів, гормонів щастя, які покращують настрій і знімають біль.

Але подолання «цукрової залежності» можливе. Відвикання може зайняти близько трьох місяців.

Для тих, хто не зможе відразу «порвати» з цукром і відвикнути від солодкого смаку (наприклад, чашечки солодкої ранкової кави), можуть виявитися корисними менш калорійні альтернативи.

Популярні підсоджувачі

Стевія

Ця невелика рослина, схожа на м’яту, є джерелом стевіозідів – природних речовин, які чудово  замінюють цукор. Вони в 300 разів солодші за нього і зовсім не містять калорій. Стевія також багата на вітамін С, вітаміни групи В, має низький вміст магнію, заліза  і кальцію.

Стевія
Стевія

Ксиліт

Ксиліт (березовий цукор) має майже наполовину менше калорій, ніж звичайний білий цукор і в кілька разів нижчий глікемічний індекс, який не призводить до стрибкоподібних змін концентрації цукру в крові. На противагу білому цукру підтримує імунну систему і каталізує засвоєння кальцію, тому корисний при ризику розвитку остеопорозу.

Корінь солодки

Багато років використовується в фітотерапії. Має антибактеріальну, протиалергічну дію, пригнічує рівень холестерину в крові і є прекрасним джерелом антиоксидантів.

Природні замінники цукру

Якщо ви не готові відмовитися від солодкого, можна замінити цукор більш здоровими, але такими ж калорійними варіантами.

Мед

На жаль, має більше калорій, ніж цукор, але він набагато краще засвоюється організмом, а також містить мінерали, ферменти, вітаміни, протеїни, органічні кислоти і бджолиний віск.

Кленовий сироп

Це сік, який видобувається ранньою весною зі стовбурів деяких видів клена. Після випаровування води з соку отримують густий, солодкий сироп. Він містить менше калорій, ніж білий цукор, а також це хороше джерело вітамінів групи В, деяких мінералів, біотину, ніацину і фолієвої кислоти.

Кленовий сироп
Кленовий сироп

Коричневий цукор

Кристалізується цукрової тростини. Має таку ж кількість калорій, як і білий цукор, але містить більше корисних речовин, включаючи цинк і залізо.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.