Про які проблеми з психікою сигналізує безлад в домі: пояснення психологів

Психологи впевнені, що звичка заводити безлад в домі свідчить про деякі психологічні проблеми людини.

Деякі люди схильні розкидати по квартирі власні речі, і ніщо не може змусити їх скласти все по поличках. Однак, чи існує зв’язок між акуратністю в побуті, кар’єрою і особистим життям? Чи може повелитель хаосу бути щасливим і успішним?

Психологи впевнені, що звичка заводити безлад в домі свідчить про деякі психологічні проблеми людини. Так, дослідження психологів говорять про те, що любителів безладу в будинку і в інших сферах життя очікує хаос.
Людина, яка звикла оточувати себе безладом, відчуває себе в такій атмосфері нормально і часто навіть не помічає її. Але, виявляється, такий вибір був зроблений не випадково і є причини, які змусили людину жити серед хаосу.

Страх змін

Якщо не розглядати клінічну і психіатричну складову, то безлад в домі свідчить насамперед про наявність у людини страху новизни. Заповнивши особистий простір, людина створює ілюзію безпеки. Це несвідома спроба зупинити час, адже заповнивши все навколо себе непотрібними речами і стосунками, ми не залишаємо місця для чогось нового, потрібного і живого.

Безлад
Безлад

Енергія старих речей добре знайома, а поява чогось нового пов’язана з необхідністю витратити емоційні та фізичні сили, хоча б для звільнення місця для свіжих предметів і почуттів. Таким чином, ми опиняємося втягнуті в круговерть рутини і відкладаємо зміни на тиждень, місяць або рік. Але для того, щоб в життя прийшли зміни, позбавлення від мотлоху просто необхідне. Всі курси по так званому «перезавантаженні» починаються з поради звільнити простір навколо себе і дати місце новому. В безладді, серед мотлоху, нового бути не може.

Позначення особистих  кордонів

Безладно розкидані речі – це позначення кордонів особистого простору. Так людина нагадує собі і іншим про своє існування, про те, що значить щось в цьому світі. Безлад може бути також і формою протесту проти жорстких правил, встановлених спочатку батьками, а на більш пізніх етапах життя – партнерами. «Це мій особистий простір і в ньому буде так, як вирішив я, а не так, як вимагають від мене інші люди». Людина може і не здогадуватися про таке формулювання, але суті це не міняє. Хаос може бути і наслідком «застрявання» в підлітковому віці, коли людина не змогла проявити протест і він шукає вихід в більш зрілому віці. Бунтарство, загнане всередину, легко може виражатися в неохайності або в пристрасті до хаосу вдома.

Отже, причин, які змушують людину роками жити в безладі, не так вже й мало. Але в будь-якому випадку – це ознака присутності якихось психологічних деформацій. Щоб задати своєму житті потрібний напрямок і вибратися з кола невдач, доведеться розбиратися і боротися з психологічними проблемами.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.