Учені назвали зайві органи людини: без них можна нормально жити

Ці органи дісталися нам від предків, але зараз не виконують жодних функцій.

Багато хто знає про копчик, як рудиментарний орган в організмі людини, але насправді, таких органів досить багато. В процесі еволюції деякі органи людського організму втратили своє первісне значення – ці рудименти були необхідні для добування їжі і захисту від небезпек хижого навколишнього середовища, а зараз непотрібні. Якби не вони, Чарльз Дарвін навряд чи зміг би довести існування загального предка людини і мавпи.

Третє віко – прозора або напівпрозора оболонка, яка забезпечує зволоження очного яблука і його захист. Повноцінна перегородка добре розвинена у рептилій, птахів і акул. У людини вона перетворилася в складку у внутрішньому куті ока.

Ще одним рудиментом органу зору є епікантус. Така складка є відмінною рисою представників монголоїдної раси. Деякі вчені припускають, що епікантус з’явився для адаптації людини в умовах сильного холоду і вітру. Рудимент також захищає орган зору від пилу, піску і дії відбитого від снігової поверхні світла.

Мурашки по шкірі
Мурашки по шкірі

Чоловічі соски є справжньою загадкою для вчених. Навіть Дарвін не зміг розгадати причину їхньої необхідності мужчинам, якщо у них немає розвинених молочних залоз. Ці органи не можуть зникнути, так як в ході еволюції вони пропадають і у чоловіків, і у жінок.

У давнину, коли тіло людини було покрито густішим шаром волосся, у організму існував специфічний механізм для зменшення тепловіддачі. «Шерсть» піднімалася дибки завдяки піломотроному рефлексу, що допомагало менше замерзати. Зараз існує велика кількість теплого одягу, яка замінює дію густого волосяного покриву, але коли людина мерзне musculus arrector pili все ж забезпечує цей механізм, і на шкірі з’являються «мурашки».

Деякі рудименти все-таки виконують деякі функції, хоча досить незначні.

До таких належить «апендикс». Цей відділ товстої кишки насправді часто запалюється і, якщо його видалити, не буде ніяких негативних наслідків, але все ж помилковою є думка про його непотрібність. У стінці апендикса є безліч лімфоїдних фолікулів, які є частиною імунної системи.

Копчик – людський хвіст. Хоч його і вважають рудиментом, він все ж виконує важливі функції. До верхнього відділу куприка прикріплюються зв’язки і м’язи, які важливі для нормального функціонування органів малого таза. Також він призначений для опори і перерозподілу фізичного навантаження.

Вушні м’язи раніше були необхідні для того, щоб краще чути і швидше реагувати на загрозу. Зараз вони вже зовсім не потрібні.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.