30 жовтня: яке свято, у кого іменини. Народні прикмети та що треба робити

Релігійний Літургійний календар візантійського обряду 30 жовтня молитовно згадує святого пророка Осію і святого преподобного мученика Андрея Критського.

Святий пророк Осія жив за 800 років до народження Ісуса Христа. У Святому Письмі Старого Завіту вміщено 14 глав книги пророцтв св.Осії.

Про прихід Месії його пророцтва кажуть, що Бог ще малим покличе його з Єгипту, він зітре смерть і помилує тих, хто покається і навернеться до бога.

Ікона Святий пророк Осія
Ікона Святий пророк Осія

Преподобний Андрей, пам’ять якого сьогодні звершує свята Церква жив близько 767 року, за правління імператора Костянтина, іконоборця.

Війна імператора з іконами велася у спосіб такий самий як християнами – тих, хто визнавав ікони з Господом піддавали тортурам, убивали.

За велінням бога святий Андрей прибув у палац імператора і сміливо йому дорікнув про те, що він не може називати себе християнином і вітати такі безчинства. Тоді Імператор наказав його бити воловими жилами. Його били доти, поки не почали відшаровуватися шматки м’яса. Потім мотузкою за ногу волочили до місця, де карали злочинців. Як свідчать передання, якийсь рибалка підбіг із сокирою і відрубав йому ногу. Невдовзі святий Андрей віддав Богу душу.

Тіло мученика викинули туди, де ними живилися орли і ворони. Та двоє біснуватих  знайшли і похоронили останки. За це отримали звільнення  від злого духа.

У наступні століття мощі преподобного мученика Андрея Критського прославилися численними чудами. А св. Йосип Піснеписець через сто років по смерті святого написав на його честь канон.

Іменини сьогодні святкують Андрій, Анатолій, Левко, Антон.

Народні прикмети на 30 жовтня

  • Якщо чути кування зозулі, то варто очікувати на серйозні морози.
  • Якщо вранці сильний туман, то день буде сонячним.
  • Якщо на каштанах ще залишилось листя, то варто очікувати на потепління.

З цього дня уже починав зменшуватися день. Бобре займатися благочинністю, лагодити господарські знаряддя.

 

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.