5 умов доброї сповіді: як підготуватися і виконати, щоб зарахувалось

Вже зовсім скоро Пилипівка, тобто різдвяний піст, під час якого добре примиритися з Богом – посповідатися.

Умова 1: Зробити Іспит сумління

Іспит сумління – це звернення до Бога з проханням допомогти нам пізнати самих себе. Його потрібно починати з прослави. Прославляючи Господа, ми ще раз засвідчуємо віру в нього і довіру до нього.

Головною метою іспиту сумління є визнання нами скоєних гріхів: тяжких і легких, тобто повсякденних.

До тяжких гріхів належать ті, які скоєні свідомо, за добровільним вибором зла. Решта, якщо немає повної свідомості або вчинені від слабодухості є легкими, повсякденними, які не відлучають від Бога, але стають серйозною перепоною на шляху Божого життя.

На сповіді
На сповіді

Умова 2: Збудити у собі жаль за гріхи

Акт жалю – це перш за все, акт розуму і волі. Тобто людина усвідомлює, що своїм життям, чи негідним вчинком образила люблячого Бога і завдала собі шкоди.

Є досконалий жаль. Це тоді, коли людина з любові до Бога жаліє про скоєний гріх.

І є недосконалий, коли людина жаліє про гріх зі страху перед карою Божою.

Умова 3: Прийняти рішення виправитися

З жалю логічно випливає рішення виправитися – людина усвідомлює свій гріх, кається і постановляє ніколи більше не грішити.

Умова 4: Щиро і відважно визнати свої гріхи перед Богом священнику

Людина вітається християнським привітанням «Слава Ісусу Христу». Далі каже, коли останній раз сповідалася. Пригадує, чи не затаїла або не забула з часу останньої сповіді якийсь гріх. Зізнається чи виконала покуту.

Далі перелічує гріхи і коротко обставини, за яких було вчинено гріх.

Важливо сповідатися з повсякденних гріхів, бо тоді у нас росте бажання бути вірному Богові., бажання, щоб Він був з нами.

Якщо згадався якийсь забутий гріх, то потрібно його визнати на цій сповіді.

Наприкінці сповіді потрібно сказати, що більше гріхів не пам’ятаю, за всі гріхи мого життя жалкую і  прошу про науку, покуту і розгрішення.

Умова 5: Покута

Кривду маємо відшкодувати: Богові – це, зазвичай, молитва; людям – віддати вкрадене чи поросити пробачення і т.д.; собі – цими попередніми актами ми відшкодовуємо собі.

 

Схожі статті

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.