Свято 5 серпня 2021 року: що можна і не можна робити на день Почаївської ікони Божої Матері

5 серпня всім чесним вірянам явиться головна святиня України - Почаївська ікона Божої Матері.

400 років береже Почаївська лавра чудотворну ікону головної Берегині України. Все пережила і бачила святиня: війни, голодомори, процвітання та тріумф. Велике щастя мають сьогодні віряни вшановувати її.

Почаївська ікона Божої Матері

Унікальність цієї ікони в тому, що вона дійшла до нас з самого Константинополю. 1559 року митрополит Константинопольської церкви Неофіт, проїжджав через Волинь і відвідав Орлянську дворянку Анну Гойську. В благословення він залишив їй привезену ним з Константинополя ікону. У 1597 році ікона була передана Анною монахам православного Почаївського монастиря разом з великими пожертвами.

Рятувала ікона українців не раз. Вперше диво сталося у 1675 році, коли турки османи напали на наші землі. Люди сховалися у Почаївському монастирі і все, що їм лишалося – це молитися за спасіння душі. Готувалися до найгіршого.

Військо підступало все ближче і враз на небі з’явилася Богородиця. У руках тримала своє немовля, а поруч з нею був святий Іов Почаївський. Не витримати османи ока божого і відступили.

Сьогодні нехай тропар до Богородиці відгукнеться кожному вірянину у серці та дасть йому потужний захист від всіх бід та негараздів. Читайте тричі, пошепки та не забудьте сказати тричі “Амінь”.

Пред святою Твоею иконою, Владычице, молящиися исцелений сподобляются, веры истинныя познание приемлют и агарянская нашествия отражают. Темже и нам, к Тебе припадающим, грехов оставление испроси, помыслы благочестия сердца наша просвети и к Сыну Твоему молитву вознеси о спасении душ наших.

 

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.