Українська картопля на французький лад – готуємо культовий гратен в духовці за лічені хвилини

Здається, що зробити з картоплі вишукану страву неможливо, однак це хибне враження. Насправді цей простий овоч може стати хітом на вашому столі.

Картопля – найпопулярніший і затребуваний овоч у всьому світі і чудово поєднується з іншими продуктами – м’ясом, грибами, рибою, овочами і навіть молоком, тому він лягає в основу багатьох страв.

Супи, закуски, оладки, але найчастіше з нього готують другі страви, які порадують своєю поживністю та різноманітністю. Рецептів приготування других страв з картоплі безліч, при цьому всі вони відрізняються своєю доступністю та простотою приготування. Ви можете зробити ніжне пюре, посмажити картоплю на сковорідці або у фритюрі, її можна запекти скибочками у поєднанні з іншими овочами чи цілими бульбами. З картоплі виходить чудове жарке, овочеве рагу, запіканки та рулети. Бульби фарширують м’ясним фаршем або грибами, роблять картопляні кошики з різними начинками та дуже оригінальні гармошки з шинкою, помідорами та сиром.

Гратен підходить усім, хто любить смачно поїсти, і кому дуже подобаються страви з апетитною запеченою скоринкою зверху. Гратен (з м’яса, овочів, фруктів) можна зустріти не лише у дорогому ресторані. Таке частування під силу приготувати вдома і вам. Варто лише освоїти кілька рецептів гратена та виявити трохи фантазії. Сирний соус, панірувальні сухарі для несолодких страв або збиті яйця та вершки для десертів – саме те, що і створює рум’яну скоринку, що визначає, багато в чому, чудовий вигляд і смак гратену.

Інгредієнти

  • Картопля — 1 кілограм
  • Молоко — 120 мілілітрів
  • Вершки — 120 мілілітрів
  • Сир твердий — на смак
  • Часник — 3 зубчика
  • Вершкове масло — 10 грамів
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль — за смаком

Як приготувати вдома картоплю

Тонко нарізати очищені та добре вимиті бульби картоплі. Поєднати молоко, вершки, подрібнений часник і прогріти суміш до загусання.

Неймовірна запіканка з картоплі та фаршу
Неймовірна запіканка з картоплі

Форму змастити вершковим маслом, викласти картоплю в один шар, сіль і перець – за смаком, посипати твердим сиром тертим.

Простий рецепт смачної запіканки
Простий рецепт гратену

Шари чергувати до наповнення форми. Полити молочно-часниковою сумішшю, ще раз посипати сиром та пекти протягом 40 – 50 хвилин при температурі 175 градусів.

Схожі статті

Без м’яса, а такі смачні! Пісні голубці з рисом по-буковинськи – родина уплітає їх швидше, ніж класичні

Сьогодні ми розкриємо вам секрет приготування нереально смачних, пісних голубців за старовинним буковинським рецептом. Ця страва аніскілечки не поступається класичному варіанту з м'ясом.

Весняний вітамінний салат “Їм та худну”: мінімум простих інгредієнтів, але максимум смаку і користі. Рецепт

Сьогодні ми поділимось з вами секретом приготування яскравого, соковитого та хрумкого салатика. Завдяки цій диво-страві ви будете відчувати насиченість та заряд енергії протягом дня.

Смачна вечеря всього за 15 хвилин. Паста з мʼясом у вершковому соусі: безпрограшний варіант для всієї родини

Італійська паста — легенда кулінарія в усьому світі, її подають навіть у найскромніших кафе, і вона заслуговує свою славу повністю. Але як же приготувати її дійсно смачно?

Модний салат “Ширазі”: весняна новинка, що освіжає. І чому я раніше не знала про цю салатну смакоту?

Сьогодні ми поділимось з вами секретом приготування смачного та яскравого салату "Ширазі", що неодмінно стане родзинкою вашого весняного столу. "Ширазі" стане ідеальною закускою до м'яса.