На тарілці не залишиться жодної крихти: рецепт найсмачнішого заливного пирога з картоплею та грибами

Заливний пиріг - дуже простий та швидкий спосіб приготування смачної випічки. Пиріг з грибами виходить м'який, пишний, ароматний, з хрумкою сирною скоринкою та соковитими грибочками всередині.

Історія страви з грибами сягає корінням у Русь. Гриби були доступні та популярні серед мешканців, їх збирали у лісі та використовували у різноманітних стравах. Заливний пиріг з грибами був одним із варіантів приготування грибної начинки.

Назва “заливний” говорить про спосіб приготування пирога. Після запікання тісто покривається рідкою начинкою, що складається з яєць та молока або сметани, що заливається зверху пирога. Потім пиріг відправляється назад у духовку на невеликий час, щоб застигнути та придбати соковитість. Такий спосіб приготування надає пирогу особливим смаком та соковитістю.

Заливний пиріг з грибами є поживною та ситною стравою. У грибах міститься велика кількість вітамінів та мінералів, таких як вітамін D, B-комплекс, залізо та цинк. Однак, слід пам’ятати про те, що пиріг готується з додаванням тіста, яке може бути висококалорійним.

Заливний пиріг з грибами може подаватися як самостійна страва або у поєднанні з різними гарнірами – картопляним пюре, свіжими овочами чи салатом. Також його можна подавати в теплому вигляді або охолодженим як закуску на святкових столах.

Інгредієнти

  • Куряче яйце – 3 шт
  • Гриби печериці – 250 г
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт
  • Сир твердий – 50 г
  • Сметана – 150 г
  • Картопля — 2 шт
  • Часник – 3 зубчики
  • Вершкове масло – 15 г
  • Олія рослинна – 2 ст.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком

Як приготувати смачний пиріг

Цибулю очистити від лушпиння і нарізати тонкими смужками. Нарізану цибулю відправити обсмажуватися на добре розігріту сковороду з олією. Цибулю смажити до золотистого стану.

Як приготувати смачний пиріг

Гриби печериці ретельно промити, нарізати на середні пластини та відправити до цибулі у сковороду. Смажити гриби, доки не випарується зайва рідина. Приготувати тісто: у глибоку миску необхідно додати курячі яйця.

Додати сметану, чорний мелений перець, сіль, часник і дрібно нарізаний кріп. Далі ретельно збити віночком у однорідну масу.

Приготовлену форму для випікання рясно змастити вершковим маслом. Обсмажені гриби висипати у форму та розрівняти. Додати натерту картоплю. Приготовлене тісто ще раз перемішати та вилити акуратно на гриби.

Заливний пиріг з грибами

Твердий сир натерти на великій тертці поверх пирога. Відправити до добре розігрітої духовки на 180 градусів на 30-40 хвилин, до появи зверху рум’яної скоринки.

Схожі статті

Без м’яса, а такі смачні! Пісні голубці з рисом по-буковинськи – родина уплітає їх швидше, ніж класичні

Сьогодні ми розкриємо вам секрет приготування нереально смачних, пісних голубців за старовинним буковинським рецептом. Ця страва аніскілечки не поступається класичному варіанту з м'ясом.