Дендропарк «Олександрія»: краса, створена для однієї людини

«Олександрія» – вражаючий розмірами та величчю парк неподалік від Києва.

Дендропарк був заснований у 1788 році графом Ксавелієм Браницьким і названий на честь його дружини Олександри. Вона і була головним власником і розпорядником парку, отримавши його в подарунок від чоловіка. Олександра хотіла присвятити дендропарк, за офіційною версією дядькові Григорію Потьомкіну, а за неофіційною – батькові і збудувати мавзолей. Але здійснити задум графині не вдалося, оскільки після смерті Катерини ІІ родина потрапила у немилість нового імператора Павла І.

Ландшафтний і архітектурний комплекси парку повністю підпорядковані береговій лінії річки Рось, на якій розмістився парк. За задумом графині Олександри дендропарк мав втілювати найкращі ідеї парків Західної Європи.

Наприкінці ХІХ століття до Білої Церкви, де тепер постійно проживали Браницькі, приїхав французький архітектор Мюффо, який і став автором генерального плану «Олександрії», обравши модний на той час англійський або ландшафтний стиль.

На території парку розмістилися літня резиденція Браницьких, яку називали «Дидинець», танцювальний павільйон, арка «Луна», павільйони «Руїна», «Колонада», Китайський місточок. Парк наповнений скульптурами, вазами, декоративними композиціями. Але головною окрасою парку все ж лишаються його дерева доріжки між ними, ставки та каскади. Дерева до «Олександрії» завозилися з Північної Америки та Західної Європи, що допомогло втілити мрію графині про об’єднання у своєму парку найкращих традицій європейського паркового мистецтва.

"Руїна"
“Руїна”

Після відміни кріпосного права парк лишився недобудованим, але навіть в такому незавершеному вигляді викликав захоплення його красою. Найбільше парк постраждав у часи революцій. Більшовики, які насправді були волоцюгами, знищили «Дидинець», і вивезли основну частину скульптур. Наступний етап руйнувань, якого зазнав парк стала Друга Світова. Піід час якої було знищено багато дерев і пошкоджено будівель.

Арка "Луна"
Арка “Луна”

Зараз у парку продовжуються реставраційні роботи і вже вдалося відновити знищені скульптури і встановити нові. У парку, як і в часи його заснування багато алей, розгалуджень і цікавих куточків.

Сюди приходять на прогулянки закохані, родини з дітьми і влаштовують весільні фотосесії.

Схожі статті

Британка понад 2 тисяч разів зателефонувала до екстрених служб: що сталося і чим закінчилася ця історія

Іноді люди зловживають своїми можливостями. Зазвичай, це більш властиво для осіб, які мають владу - депутатів чи олігархів. Проте, дивні випадки трапляються не тільки з ними.

Зустрілися після 13 років розлуки: жінка побачила відео з безхатьком та впізнала у ньому свого брата

Іноді долю можуть вирішити декілька секунд. Випадкова зустріч чи збіг непередбачуваних обставин. Але цього разу вирішальним у долі родини став TikTok.

Босі мільйонери: подружня пара віддала людям 24 мільйони доларів, особисті речі та пішла жити до монастиря

Для когось щастя в грошах, а хтось може відмовитися від усього заради духовності. Після такого щедрого жесту, пара вимушена буде покладатися на доброту інших людей.

Чим жила найстарша жінка в історії: їздила на велосипеді до 100 років та бачила будівництво Ейфелевої вежі

Жінка з Франції прожила не тільки довге, а й дуже цікаве життя. Чим займалася, чим захоплювалася та багато іншого читайте у матеріалі порталу Сенсація.

Важить всього 10 кілограмів, а зріст менше метра: як склалося життя найнижчої жінки світу Джіоті Амге?

Одне можна сказати напевно, з її здатністю робити все з сонячним оптимізмом і незламною рішучістю, ніхто не повинен сумніватися в її амбіціях.

Жінка відростила 13-метрові нігті та потрапила у Книгу рекордів Гіннеса: яка довжина була у її попередників?

63-річна жителька Міннесоти почала відрощувати свої нігті ще у школі. Проте, вона не перша, хто має таке досягнення. Ким були її попередниці та який рекорд тримали вони?