Як самостійно підтримувати правильний гормональний фон: цінні поради лікаря

Для правильного функціонування життєво важливих процесів, організм виробляє десятки гормонів. Тому їх завжди потрібно підтримувати в нормі. Розповідаємо, як це зробити самостійно.

Кортизол

Цей важливий гормон наш організм отримує від надниркових залоз. Він відповідальний за збереження нашою енергії і працює як природній будильник, який кожного ранку подає сигнал мозку, що пора прокидатись. Саме він у стресові ситуації посилює серцебиття. До того ж він контролює тонус судин, не допускаючи різких перепадів тиску, активізує роботу м’язів, живлячи їх глюкозою.

Найбільшу кількість цього гормону ми отримуємо ранці, тому так важливо снідати. А тримати його в нормі допоможуть помірні фізичні навантаження, вітаміни С і D, багато світла та хороший настрій.

Інсулін

Головна функція, яку виконує цей гормон — зниження рівня глюкози в крові. Він може коливатись протягом дня. Інсулін допомагає запобігти розвитку цукрового діабету, порушення кровообігу в головному мозку. Щоб тримати цей гормон в нормі — намагайтесь правильно і збалансовано харчуватись, а також вести здоровий і активний спосіб життя.

Грелін і лептин

Ці гормони відповідальні за наш апетит. Перший виробляється в підшлунковій залозі і подає мозку сигнал про голод. Коли ж організм через їжу отримав достатню кількість поживних речовин, він починає виділяти лептин, який у свою чергу повідомляє про насичення, після чого ми не відчуваємо голод. Тому норма цих гормонів вкрай важлива. Щоб тримати цю норму, варто добре висипатись та не нехтувати сніданками.

Гормональний фон
Гормональний фон

Дофамін

Іншими словами цей гормон називають гормоном щастя. Його виробляє головний мозок. Окрім хорошого настрою, він також відповідає за концентрацію, довготривалу пам’ять, когнітивні функції. Тому, якщо ви відчуваєте постійну втому, значну дратівливість, можливо проблема саме у цьому гормоні. Щоб уникнути таких проблем, потрібно робити те, що приносить вам тільки задоволення, намагатись завжди стимулювати роботу мозку, а також вживати продукти, які багаті на антиоксиданти і білки.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.