Бактерії і люди: хто кого?

У час коронавірусної пандемії Всесвітня Організація Охорони Здоров'я (ВООЗ) попереджає про іншу загрозу – супербактерії, стійкі до антибіотиків. За прогнозами організації, число щорічних смертей від інфекцій, спричинених цими бактеріями, може перевищити мільйон осіб.

Експерти з питань імунології та інфекційних хвороб про проблему говорять давно, але вважають, що їх просто не чують. Вони наголошують, що хвороби, які викликають резистентні (стійкі) до антибіотиків бактерії, поширюються неухильно і тихою ходою, а не захоплюють світ наскоком, як новий вірус. Але вони можуть стати не меншою загрозою як COVID-19.

За підрахунками ВООЗ, при нинішніх темпах до 2050 року щорічно може вмирати по 10 мільйонів людей. Уже тепер від інфекцій, спричинених такими бактеріями, щорічно вмирає 700тис людей.

ВООЗ наполягає на створенні нових антибіотиків
ВООЗ наполягає на створенні нових антибіотиків

Вчені Каліфорнійського університету стверджують, що світове співтовариство недостатньо говорить про загрозу і криза супербактерій тільки загострюється. Вони наполягають на широкій інформаційній кампанії серед медиків і населення країн.

ВООЗ заявила, що за результатами травневого огляду, у розпал коронавірусної пандемії, приблизно з 2000 госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 в усьому світі 72 відсотки отримували антибіотики, хоча тільки у 8 відсотків були зареєстровані бактеріальні або грибкові інфекції.

Ця статистика свідчить про безсистемне і невмотивоване використання антибіотиків.

Вчені попереджають про катастрофічні наслідки антибіотикорезистентність, оскільки вже існують, а згодом буде більше бактерій, яких лікувати вже не буде чим. Вони закликають уряди виділяти кошти для розробки нових антибіотиків.

Щороку смертей від бактерії туберкульозної палички, яка також є резистентною до антибіотиків помирає 230 тис людей. До прикладу, бактерія е. coli щорічно викликає мільйони інфекцій сечовивідних шляхів. Якщо розвинеться її надзвичайно стійкий до антибіотиків штам, вона може поширитися і вбити незліченну кількість жінок.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.