Як самостійно знизити артеріальний тиск: поради лікаря

Гіпертонія – поширена проблема і старших людей, і молодих. Однак кожна людина за бажання може зменшити її прояви.

Підвищений кров’яний тиск – проблема багатьох сучасних людей. Хоча прийнято вважати, що з гіпертонією стикаються люди старшого віку, однак насправді і молодь часто скаржиться на цю недугу.

Можна лікувати медикаментозно цю проблему, проте існують способи знизити тиск і без ліків в домашніх умовах, зазначає доктор медичних наук, професор Ольга Лебедєва.

Вона назвала декілька нескладних способів, які вам в цьому допоможуть.

Позбудьтеся зайвої ваги

Якщо в людини є зайва вага, то вона прямо впливає на кров’яний тиск. При цьому, позбавляючись 1 кілограма, ви знижуєте тиск на 1 пункт. Найкраще тут допоможуть регулярні тренування.

Схуднення
Схуднення

Півгодини фізичної активності в день

Вам підійдуть аеробні вправи: прогулянки на свіжому повітрі, плавання, біг підтюпцем, танці, які допоможуть знизити вагу і покращать настрій. Активно рухатися потрібно не менше півгодини кожного дня. Таким чином ви знизите тиск приблизно на 5-8 пунктів.

Здорове харчування

Правильне харчування може знизитися кров’яний тиск на 11 пунктів. Варто споживати свіжі овочі і фрукти, зернові, а ось від мучного, напівфабрикатів і жирної їжі краще взагалі відмовитися. Також варто виключити з раціону сіль або хоча б значно зменшити її кількість. Адже сіль, навпаки, провокує зниження судин.

Дихайте правильно

Вчені довели, що глибоке правильне дихання – один з найбільш ефективних способів швидко знизити артеріальний тиск. Зауважте, що правильно дихати – «животом», задіюючи при цьому діафрагму.

Пийте чай каркаде і з люцерною

Холодний чай каркаде також може ефективно допомогти знизити тиск. Однак в гарячому вигляді він дає протилежний ефект. Якщо вам не до вподоби каркаде, можна спробувати пити чай з люцерною. Допомогти знизити тиск можуть і напої з кислуватим смаком.

Чай каркаде
Чай каркаде

Гаряча ванна для ніг і рук

Візьміть тазик і гарячу воду з температурою приблизно 45 ° С. Тепер занурте в таз ноги або руки, і почекайте 10 хвилин. Справа в тому, що гаряча вода спричиняє розширення судин на кінцівках, отже, до них приливає кров, і артеріальний тиск знижується. Кровь відливає від голови до ніг – це приносить полегшення

Застосуйте компрес з яблучним оцтом

Це давній народний спосіб знизити артеріальний тиск. Його принцип дії приблизно такий самий, як і ванночки для ніг. Змочіть марлю в яблучному оцті і прикладіть на 10-15 хвилин цю тканину до ступнів. Кров приллє до ніг, тож загальне навантаження на кровоносну систему організму зменшиться.

Використайте гірчичники

Звичайні гірчичники також можуть допомогти вам у цьому завданні. Їх варто накласти на ікри ніг, але при цьому не потрібно тримати занадто довго.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.