Як навчити дитину не боятися помилок: поради психолога

Страх помилок виникає в дитинстві як результат несприйняття помилок дорослими.

Згодом діти, яких виховували у страху покарання за помилку виростають і на підсвідомому рівні бояться починати щось нове. Також звідси виникає страх провалу і перфекціонізм, тобто прагнення робити все ідеально.

Щоб цього не сталося, психологи радять батькам не робити все замість дитини, якщо в неї не виходить і, головне, давати дитині можливість помилитися і самостійно виправити помилку. Тоді у дорослому віці дитина не боятиметься помилятися і почуватиметься набагато впевненіше.

Психологи радять батькам не боятися визнавати свої помилки перед дитиною і ставитися до себе поблажливіше. Дитина бачитиме це і не боятиметься говорити з батьками про помилки. Це дасть дитині можливість подивитися на батьків по-іншому і зрозуміти, що вони теж не ідеальні і знатиме, що у разі невдачі отримає підтримку.

Підтримка батьків важлива для дітей
Підтримка батьків важлива для дітей

Окрім цього дитячі психологи стверджують, що у період невдач і помилок варто нагадувати дитині про її досягнення. Можна також поговорити з дитиною і поцікавився що трапиться, якщо припуститися помилки і як це позначиться на відносинах дитини з іншими членами суспільства. Оскільки діти часто рівняються на кумирів і відомих людей, можна показати приклади з життя відомих людей. Головне пояснити дитині, що відомі люди починали так само, як і будь-яка інша людина і в її житті були перемоги і невдачі і вони теж помилялися.

Психологи зауважують, що найголовніше для батьків – показати дитині, що помилки це нормально і від них ніхто не застрахований. Сприймати їх варто як урок і стимул рухатися далі.

Важливим кроком у тому, щоб навчити дитину не боятися помилок є розуміння того, що зусилля важливіші, ніж здібності. Це означає, що батьки мають акцентувати увагу дитини на цінності зусиль, докладених для отримання результатів.тут важливо встановити з дитиною особливий зв’язок, який дає високу оцінку зусиллям і мотивує далі навчатися.

Також психологи говорять про те, що батьки мають допомоги дітям і підліткам навчитися цінувати себе за людські якості і за те, що ми люди. А людям, як ми знаємо, властиво помилятися.

Психологи стверджують, що тут найголовніше показати дитині, що помиляються всі і в цьому немає нічого страшного, адже без помилок не може бути розвитку і прогресу.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.