Пройти 12 кроків Духовної програми і вилікуватися від алкоголізму: спільнота АА в Україні

У 1935 році нью-йоркський біржовий маклер і хірург із штату Огайо, які були безнадійними п'яницями заснували спільноту, щоб допомогти собі та іншим, хто страждає від захворювання на алкоголізм, залишатися тверезими. Групи анонімних алкоголіків успішно діють й в Україні.

Втім, групами, як ми звикли називати зібрання людей, їх не назвеш. У спільноті групою називають уже двоє, троє осіб, які зустрілися разом, щоб віднайти і підтримувати тверезість. На кожній зустрічі чисельність потребуючих може мінятися, бо тут ніхто не веде ніякого членства і немає ніяких зобов’язань, немає ніяких вступних або обов’язкових внесків. Єдиною умовою для членства є бажання припинити пити. Про спільноту АА розповідає координатор Інституту спонсорства з США п.Юрій.

Своє прізвище співрозмовник також не називає – духовною основою АА є анонімність.

−Так, я один із них. 18 років пив і ось уже 30 років тверезий. А якщо бути точним, то 30 років, 5 місяці, 3 дні , 4 години і 38 секунд. – Юрій демонструє додаток на телефоні, який допомагає тим, хто став на шлях боротьби із зеленим змієм, позбутися залежності. – Кожен із нас має цього помічника.

Програмна книга спільноти АА
Програмна книга спільноти АА

За перші чотири роки існування Спільноти від алкоголізму у США видужало 87 осіб. Ці люди написали книгу, яка так і називається «Анонімні алкоголіки», її ще називають Великою книгою, де розповіли все про алкоголізм, описали свій духовний досвід одужання і виклали програму, яка містить 12 кроків.

З часу створення і дотепер у всьому світі спільноти АА живуть відповідно до програми й ідуть цими кроками.

Крок перший зобов’язує визнати свою проблему. Подивитися у дзеркало і чесно сказати: «так, я алкоголик». Без цього нічого не зрушиться. Під час 2 і 3 кроків людина вчиться приймати себе такою, як вона є і вчиться довіряти Богові.

На етапі кроків 4 і 5 відбувається підготовка до сповіді і саме таїнство сповіді. У 6 і 7 кроках ми просимо Бога звільнити нас від тих недоліків характеру, звичок, яких набули за довгий час перебування під впливом алкоголю.

8 і 9 кроки передбачають нашу духовну працю над списком з осіб, яких ми маємо перепросити за минулі образи, за власну поведінку у минулому, якщо можливо, компенсувати їм жахливі роки перебування з нами.

10 крок накладає на нас обов’язок постійного контролю думок, поведінки у спілкуванні, вчинків. 11 крок вимагає від нас перебувати у постійній молитві: ранішній, вечірній. 12 крок передбачає допомогу іншим. Виконання принципів програми повинно відбуватися у всіх сферах нашого життя: в родині, на роботі, в соціумі.

Група анонімних алкоголиків
Група анонімних алкоголиків

Вони ідуть крок в крок один за одним і рукою тягнуть один одного. Тут усе випробувано і саме так працює. І навіть те, що п.Юрій прилетів в Україну – це не тому, що він такий добрий, він допомагає іншим, щоб самому залишатися тверезим.

На запитання скільки разів він сам зривався у пиятику, він без почуття сорому відразу сказав – три, але це було дуже давно, ще на початку.

Його завданням в Україні є, зокрема, й допомога у заснуванні нових груп АА.

На разі вони існують у Львові, Одесі, Харкові, Вінниці, Житомирі, Дніпрі і деяких районних містах.

Для поширення спільноти учасники АА влаштовують автопробіги по містах, під час яких розповідають про спільноту. Можна також почерпнути інформацію на сайті http://aa.org.ua

Останнє, чим цікавлюся, коли людина може зрозуміти, що вона має проблеми з алеоголем, адже п’ють  по-різному.

“В нашій програмній книзі написано: якщо виявиться, що ви навіть при щирому бажанні не можете зовсім перестати пити або якщо під час пиття вам важко контролювати кількість випитого, то ви, очевидно, алкоголік. Я б іще додав − і якщо ви маєте через своє пиття постійні проблеми у житті, і не можете відмовитися від вживання алкоголю, то вам необхідна програма духовного одужання АА”, – пояснює пан Юрій.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Експерти поділились, яка каша є найкориснішою: гречка, вівсянка чи перловка – що найкраще сприяє схудненню

Сьогодні ми детально розповімо вам про користь та переваги найпопулярніших круп, які є доступними для кожної людини. Експерти назвали найкориснішу кашу.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.

5 трендів манікюру, які повернуться в моду цієї весни: акварель, натуральні кольори, краса в простоті (Фото)

Сьогодні ми розкриємо вам всі нові тенденції в дизайні манікюру. Деякі тренди повернулись в моду саме цієї весни, тож обирайте найкращий дизайн на ваш смак.