Стало відомо, коли люди, хворі на COVID-19, найбільш заразні

Вчені університету Сент-Ендрюс оприлюднили результати свого масштабного дослідження.

Підступність коронавірусу полягає в тому, що людина може не підозрювати, що вже його підхопила і захворіла COVID-19, і спокійно заражати інших. Це підтверджують і наукові дослідження.

Так, люди, інфіковані вірусом SARS-CoV-2, з найбільшою ймовірністю будуть максимально заразними в перший тиждень після появи симптомів. Про це свідчать результати дослідження вчених з університету Сент-Ендрюс (Великобританія).

Робота дослідників була опублікована в The Lancet Microbe.

У систематичному огляді розглядалися 98 досліджень: 79 з них були присвячені SARS-CoV-2, а решта — вірусам SARS-CoV і MERS-CoV. Автори прийшли до висновку, що вірусне навантаження SARS-CoV-2, ймовірно, досягає піку в верхніх дихальних шляхах хворого на ранній стадії розвитку хвороби (від появи симптомів до п’ятого дня).

Науковці зазначають, що це перший систематичний огляд і метааналіз, в якому було всебічно вивчене і порівняне вірусне навантаження і виділення трьох коронавірусів людини. Він чітко пояснює, чому SARS-CoV-2 поширюється швидше, ніж SARS-CoV і MERS-CoV, і чому його так  важче стримувати.

Коронавірус
Коронавірус

Тож вчені стверджують, що більшість випадків передачі вірусу відбувається дуже рано, і особливо протягом перших п’яти днів після появи симптомів, що вказує на важливість швидкої самоізоляції інфікованих.

У випадку з коронавірусом SARS-CoV-2 автори роботи говорять про дев’ятиденний період заразності (пізніше виявити живі коронавіруси в тканинах або виділеннях не вдалося), але підкреслюють, що дослідження не може дати відповідь на питання про рекомендовану тривалість карантину – оскільки розглядалися тільки дані пацієнтів, які проходили лікування в стаціонарі.

Також зазначається, що безсимптомні хворі можуть бути заразними протягом більш короткого періоду часу в порівнянні з тими, у кого явно виражені симптоми COVID-19.

Схожі статті

Просто додай це у шампунь: блискуче волосся без посічених кінчиків і сивини гарантоване. Копієчний засіб

Посічені кінчики - не лише косметична проблема, а й ознака того, що волосся потребує додаткового догляду. Пропонуємо до вашої уваги основні причини посічених кінчиків та лайфхаки для відновлення.

Просто додай це у шампунь: глянцеве волосся без посічених кінчиків гарантовано. Салонний догляд вдома

Мати шикарне волосся, наче з обкладинки, — це мрія багатьох людей. Комусь пощастило отримати його від народження, а для когось це щоденна тинанічна робота.

Чому не можна стригти самого себе: народні прикмети, пов’язані з волоссям, та їх пояснення

Стрижка волосся – це завжди особливий момент для кожної людини. Переважно зробити зміни в зачісці наважуються в якийсь із доволі складних періодів життя.

Шкіра, як шовк: поради від українських та голлівудських зірок – Дорофєєва, Полякова, Еністон, Йохансон та інші

Знайти дієвий метод догляду за шкірою для досягнення ідеального результату — завдання не з простих. Втім українські та голлівудські зірки поділились своїми робочими лайфхаками.

Секрет розкішної фігури: фіналістка “Холостяка-12” Саша Мудра поділилася рецептом протеїнових коктейлів

Українські зірки та учасники телевізійних шоу хочуть мати здоровий та привабливий зовнішній вигляд. Фіналістка "Холостяка-12" Саша Мудра поділилася рецептом смачних протеїнових коктейлів.

Місячний календар стрижок на лютий 2023: сприятливі дні для зміни зачіски, щоб волосся росло як у Мішиної

Хоча б раз у своєму житті кожна дівчина наважувалась на зміни у зовнішності користуючись місячним календарем. Який може підказати, що станеться з волоссям та з вашими справами, якщо підстригтися у певну дату.