Шлюб може бути і раєм, і пеклом. Зробіть свій вибір

Шлюб – це лише початок шляху. А розбудова стосунків з іншою людиною завжди пов'язана з вибором. Про християнський погляд на Таїнство шлюбу говорить диякон отець Петро Лопатинський.

Священник ґрунтує свою катехизу http://radiomaria.org.ua/на однойменній книзі авторства грецького Митрополита Афанасія Ніколау, який практику шлюбу трактує через святоотцівський досвід.

У людей, загалом, існує обмежене уявлення про шлюб. А на закохану людину одночасно дивиться рай і пекло. Важливо розуміти і пам’ятати, що шлюб – це шлях і подальше життя у шлюбі може привести до загибелі або до спасіння. Адже шлюб – це Таїнство, яке допомагає нам прийти до Бога.

Отець зауважив, що найбільше шлюби завершуються розлученням після першого року спільного життя або після десяти. За статистикою розпадається більше 50% шлюбів. Це свідчить про те, що в основі родинного співжиття щось не працює.

На жаль, нині у суспільстві побутує гедоністичний настрій, який не сприяє глибшому проникненню в проблему. Нинішня людина постійно зайнята пошуком щастя, вона націлена на задоволення, як остаточний сенс життя. Коли молоду людину запитують, для чого вона хоче вступити в шлюб, то вона відповідає «Хочу бути щасливим (-ою). Цей гедоністичний підхід й губить, у підсумку, сім’ю, коли люди починають стикатися з побутовими або іншого характеру труднощами. Натомість християнська постава до всього і до шлюбу також є такою, що людина повинна робити усе, що веде її до спасіння і шлюб у цьому випадку не є винятком.

Коли дивитися на шлюб з позиції християнства, то з’являється своєрідна форма аскетизму. А що таке аскетизм? Грецьке слово аскеза означає вправляння. Тобто, сімейний аскетизм – це вправляння у сімейному житті на шляху, який веде до спасіння.

 

Щаслива родина

У своїх мріях, в молитвах люди часто просять Бога про якусь ідеальну людину, яка має дати щастя. І головне, що в уявленні молодої людини це щастя має бути непроминаючим. У житті ж усе складається по-різному, по-іншому, а часто й зовсім навпаки. І тоді настає розчарування. Але, якщо дивитися на шлюб як на шлях до спасіння, то шлюб стає христоносінням. Немає воскресіння без Хреста і тому немає досягнення спасіння без трудів. І коли людина налаштована на отримання щастя, то за перших і подальших труднощів вона захоче тікати. Думає, що наступного разу, можливо, їй повезе більше. Але це не так, так воно не працює. Я зустрічав людей, які були кілька разів одружені і завжди були нещасні.

Потрібно змінити опцію. Коли людина налаштована на боротьбу, на осягнення Царства Божого, то вона не тікає, а шукає, як цей шлюб врятувати. Мені траплялося дуже багато жінок, які казали, що давно б розлучилися, якби не давали клятву перед престолом Божим. Тобто, це їх стримує утікати і спонукає працювати. Так, розбудова власної родини – це праця. Що важливо, що часто люди вважають причиною нещасливого шлюбу свою половину. Натомість, починати потрібно завжди з себе. Є сімї, які живуть багато років і кажуть, що щастям й не пахне, але згодом ситуація виправляється, бо кожен працював над тим, щоб не партнера поміняти, а себе.

Можна зробити висновок: обираючи шлюб, людина має поставити собі мету, щоб я не був хрестом для іншого. Щоб я став тим, хто доповнює іншого, щоб я став тим, хто допомагає іншому прийти до спасіння. І тоді шлюб стає спільною справою обох. Тоді люди, які побралися бачать недоліки і виправляють їх. Часом на це іде не один-два роки, а десятиліття. Але тоді ця спільна аскеза приводить до позитивного результату.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.

Молитва за зцілення хворих дітей від усіх недуг до Ісуса, Богородиці та Матрони Московської

Хвороба ніколи не обіцяє нічого хорошого, а особливо важко, коли хворіє дитина. У такі моменти не опустити руки допоможе молитва.

Молитва матерям і дружинам за здоров’я воїнів, що хоробро захищають Україну. Господи, вбережи наших героїв

Ні для кого не секрет, що українські військові щоденно захищають країну на Донбасі. Підтримаємо їх добрим словом та молитвою.

Радуниця 2021: традиції поминального вівторка, що не можна робити в цей день та як поминати покійних

Радуницю завжди відзначають у вівторок другого тижня після одного з найбільших православних свят — Великодня. У 2021 році цей день припадає на 11 травня.