Церковне свято 13 жовтня: що можна і не можна робити на святителя Михаїла – традиції, прикмети

13 жовтня одне з небагатьох церковних свят, яке присвячено канонізованій особі з України. Цього дня ми вшануємо пам'ять святителя Михайла, який зіграв визначну роль не тільки для православної віри, а й для всієї нашої історії. Дізнайтеся чому кожен має відзначити 13 жовтня.

Якщо вам знайома рубрика православних свят, то скоріше за все ви знаєте, що за каноном церковники відзначають пам’ятними датами перших християн. Зазвичай це жителі Римської імперії, Візантії чи Іудеї. Втім, 13 жовтня тим-то і незвичайне свято, адже сьогодні вшановуємо нашого святого.

Церковне свято 13 жовтня

Михаїл все своє життя присвятив служінню у Києво-Печерській лаврі. Його постать важлива для всієї української історії, адже саме цей святитель похрестив князя Володимира та привіз до нашого краю писемність, архітектурну майстерність. Згодом, разом із правителем, чоловік поширював віру православну по всій Київській державі.

Служив Господу нашому вірою-правдою і нині покоїться у стінах нашої столичної лаври.

Як правильно відзначати 13 жовтня?

Вірним вчинком буде сьогодні похід до Києво-Печерської лаври. За можливості навістіть мощі святого. Правильно також буде розпочати ранок з молитви. Звернутися можна до Богородиці такими рядками:

О Пречиста Богородице, перед Всемилостивим і Всемогутнім Богом будь речницею нашої подяки за щедрі благодаті, якими Він обдаровує наш край, нашої покути за гріхи народу та нашої жертви. Випроси у Нього благословення для досягнення миру, злагоди та порозуміння. Заради твого заступництва нехай Він благословить зусилля у справі єдності християн в ім’я Господнього завіту: «Щоб усі були одно».

Нехай Він милостиво погляне на свою Церкву, даруючи їй повну свободу і благодать багатьох святих покликань до священства й чернечого життя; нехай Він благословить державну владу в її турботах про добробут народу, про його духовний розвиток і дотримання справедливості. Нехай Він піклується про наші сім’ї, щоб вони були міцні та вірні Богу. Нехай Він обдарує дітей і молодь духовним, інтелектуальним та фізичним розвитком і вбереже їх від гріховної спокуси. Нехай Він покаже заблукалим дорогу до навернення, нехай приведе невіруючих до пізнання істини, а грішників до покаяння.

Нехай змилосердиться над хворими й бідними, стражденними і нужденними. О Пресвята Богородице, Покровителько землі української, до Твоєї милості звертаємося. Прийми нашу молитву. Будь із нами на шляхах віри, надії та любові. На Твоє прохання нехай серця навернуться і запанує добро. Молися за нас, щоб ми, виконуючи волю Всевишнього, завжди наслідували  Твій  приклад  служіння  Богові й ближньому. Амінь.

Традиції та заборони 13 жовтня

Православна церква
Церковне свято 13 жовтня

На це свято у наших пращурів був один цікавий ритуал. Після ранкової молитви брали міцну ниточку або шнурок та зав’язували у вузлик. Вважалося, що так до себе ми прив’язуємо Слово Боже і несемо захист у новий день.

Не можна сьогодні давати у борг, бо вважається, що так можна віддати свою сильну енергію. Жінкам під час в’язання або шиття не слід лаятися чи думати про погане.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.