9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

За народним календарем 9 квітня 2024 року відзначається Мотрона Настовіца, яку також називають Полурепицей, а за церковним – день пам’яті Матрони Солунської

Церковне свято 9 квітня

Яке церковне свято відзначають віряни 5 травня
Церковне свято 9 квітня

Свята Мотрона вважалася покровителькою домогосподарок, тому жінки просили у ні благословення на працю. Також люди благали її про багатий урожай ріпи — основного продукту харчування на Русі.

Цього дня було прийнято багато трудитися, а також зайнятися творчістю. Люди намагалися позбавитися від старих і непотрібних речей цього дня. Вважалося, що з ними йде негатив і старі проблеми.

У цей день не варто ходити по льоду – можете провалитися. Не варто пліткувати, ревнувати другу половинку, сперечатися через дрібниці — на нещастя. Не варто обманювати і витрачати день даремно.

Жінкам не можна готувати їжу на швидку руку — свята Мотрона може покарати за лінь. Жінкам не можна змінювати щось у своїй зовнішності, наприклад, робити нову зачіску — зміни будуть не кращою стороною.

За прикметами на 9 квітня судили про погоду та врожай. Мученицю Матрону та день її пам’яті наші пращури прозвали “Матрони-настовиці”.

На той час у північних регіонах зазвичай піднімаються, здуваються річки, а зовнішній лід стає ненадійним. Ще Мотрену називали півріпницею, бо в день її пам’яті городники відбирали з недоторканного запасу придатні для посіву ріпи.

Протягом тривалого часу ріпа була одним із основних продуктів харчування хліборобів на Русі. До появи картоплі вона залишалася одним із найпоширеніших видів овочів.

9 квітня можна займатися домашньою роботою – шити, прати, готувати їжу та прибирати. Свята покровителька цього дня шанувалася як заступниця добрих господарок. Щоб у будинку все було благополучно, а робота вдавалася йшли до церкви і ставили свічку святій Матроні.

Господині, яка збирається посадити ріпу, слід викупатися, ходити в чистій сукні і з розпущеним волоссям, тоді цей коренеплід добре вродить. На Мотрену Настовицю чистою має бути не лише одяг, а й думки та слова.

За звичаями на розчищеній у кутку ділянки невеликому майданчику насипте зерно, яке склюють перелітні птахи. Тоді можете розраховувати на добрий урожай.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.