14 жовтня – День захисника України

Свято, яке замінило День захисника Вітчизни і яке від початку російсько-української війни стало чи не найбільшим державним святом. У ньому − біль і гордість, і слава нашого народу.

За прикладом запорозьких козаків і бійців Української Повстанської Армії, які боролися за незалежність України, сучасні герої, воїни відновленої української армії виявили бажання мати своє професійне свято у день вшанування Покрови Пресвятої Богородиці – 14 жовтня.

Зважаючи на народне волевиявлення, з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і для сприяння подальшого зміцнення патріотичного духу в суспільстві, Президент П.Порошенко підписав указ про встановлення свята  Дня захисника України.

Поштоа марка День захисника України
Поштоа марка День захисника України

А вже наступного року Верховна Рада постановила затвердити день вихідним днем.

До річницю свята Національний банк України ввів до обігу 5-гривневу монету День захисника України, а УДППЗ «Укрпошта» видала поштову марку (дизайн В.Тарана) під тією ж назвою.

У цей день, зазвичай, у Києві та в інших містах відбуваються мирні святкові акції на честь українських воїнів-захисників. Напередодні відбувається нагородження та відзначення кращих командирів та бійців Збройних сил України та добровольчих батальйонів.

Цьогоріч, у зв’язку з коронавірусом і високим рівнем захворюваності,  усі офіційні святкові заходи відмінені.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.