3 листопада: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити, традиції, прикмети та іменинники

Сьогоднішній день сильно пов'язав церковні та народні традиції. З давніх-давен наші предки спостерігали 3 листопада за природою і визначали, якою буде зима, як ретельно до неї готуватися, що запасати. Дізнайтеся і ви, як правильно молитися, на що звертати увагу.

За церковним календарем сьогодні – Іларіонів день. Цей святий народився у Палестині і відноситься до когорти ранніх християн. З поганими помислами боровся постом, а з невірними думками – молитвою. Добровільно Іларіон став лікарем. Він відмовлявся від грошей, адже вважав, що Божа благодать не є предметом продажу.

3 листопада: яке сьогодні свято

3 листопада завжди відзначалося тим, що саме цього дня з’являлися перші заморозки. У народі вірили: яка погода на Іларіона – така й на всю зиму. Саме ж свято проводили у колі близьких друзів і сусідів. Жінки, коли стемніє збиралися купкою та заводили пісні. Молодь збиралася навкруги старших людей. Їх навчали секретам ведення побуту, давали ази ремесел. Популярністю у дівчат користувалася вишивка, а у хлопців майстрування з дерева.

Цікаво, що 3 листопада матері намагалися розпочати в’язання речей для своїх діток. Люди вірили: Іларіон подарує частку тепла для светра чи шарфика.

Багато сьогодні спостерігали за природою. Вважалося, що птахи, які низько летять – несуть тепло. Випаде багато снігу – навесні чекайте цілі поляни пролісків. Сонячний день же сповіщає нас про близькі морози і хурделиці.

Чого не можна робити 3 листопада?

Не можна сьогодні ігнорувати домашню роботу. Вважається, що злидні поселяться у кожному не прибраному кутку. Також не потрібно 3 листопада підіймати дріб’язок на перехрестях, особливо п’ятаки. А ще не давайте у борг речей натільних і ніяких продуктів, окрім хліба.

З іменинами сьогодні вітаємо Аркадія, Анатолія, Дем’яна, Костянтина, Сергія, Василя, Федора, Володимира, Миколи, Івана, Олександра, Олексія та Якова.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.