12 грудня — яке сьогодні свято, що можна та чого не можна робити в цей день, прикмети, традиції

12 грудня православні християни вшановують Парамона Зимовказника.

12 грудня православна церква вшановує пам’ять святого Парамона Зимовказника. Вважалося, що цей день показує якою буде зима і коли чекати заморозків.

За народними традиціями вранці 12 грудня треба було обов’язково взяти мітлу або віника і почистити дахи від снігових шапок. а огт лопату для цього використовувати не можна було. адже вважалося, що від цього дах продірявиться.

Також була традиція позичати будь-які речі у інших. Цього дня такий ритуал заохочувався і люди з радістю ділилися своїми речами з іншими і брали у знайомих в борг або просто щось позичали. Пращури вірили, що цього дня такі вчинки мають особливу енергетику і привертають удачу та везіння на весь наступний рік.

Парамона Зимовника
Парамона Зимовника

Цікаво, що до віника у наших пращурів було особливе ставлення. Його вважали не просто знаряддям для прибирання, а приписували чарівні властивості.

Саме тому у хаті все підміталося одним віником. Також господині ніколи не тримали віника під грубкою. Якщо так зробити, то вірили, що їжа могла зіпсуватися.

Зазвичай до Парамона Зимовказника встановлювалася холодна і досить морозна погода. Раніше люди вірили, що в цей час зима остаточно вступає у свої права і диктує погоду аж до весни.

Існувала ще одна цікава прикмета. Цього дня, 12 грудня, треба було годувати курей гречкою тільки з правого рукава, оскільки вважалося, що від цього вони почнуть краще нестися.

Прикмети на Парамонів день
Прикмети на Парамонів день

Говорили, що 12 грудня потрібно обов’язково зайняти у сусідів що-небудь: хліб, яйця, масло і т.д. Так можна привернути до себе удачу на наступний рік.

Цього дня, так само, як і на Андрія дівчата теж ворожили на судженого. Але процес ворожіння трохи відрізнявся.

12 грудня обов’язковим було замісити тісто на річковій воді, яку мали принести з водойми у роті три рази. До того ж обов’язковою умовою було те, що тісто цього дня мали замішувати дівчата.

Коли зачерпували воду, то дивилися, що потрапляє до рук разом з водою і таким чином дізнавалися хто стане нареченим.

Також ворожили на те, хто першим вийде заміж. Для цього випічку потім ставили на лаву, і дівчата приносили своїх півнів. Чий півень першим спробує хліб, та дівчина і весілля зіграє раніше.

Цього дня особливу увагу звертали на народні прикмети. Погода на Парамона вказувала на те, якою буде зима цього року. Пращури вірили, якщо 12 грудня пішов сніг, слід готуватися до заметілей. А якщо сніг до цього дня так і не випав, то на Святого Миколая, 19 грудня, обов’язково будуть сильні морози.

Особливо цього дня слідкували за зорями. Якщо на вранішньому небі було видно червону зірку, то слід готуватися до сильних вітрів. Якщо ж зоря червона увечері. то слід чекати ясного дня.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.