День Святого Миколая 2020: що можна та чого не можна робити 19 грудня, традиції, прикмети

19 грудня — 353-й день року за григоріанським календарем, до кінця року залишилося 12 днів.

Цього дня іменини святкують Дарія, Максим, Микола.

19 грудня – найулюбленіше свято дітей, адже їм приносять різні подарунки та гостинці, серед який найчастіше трапляються солодощі.

Точної інформації про дати життя святого немає, але відомо, що жив Миколай у ІІІ столітті. Народився хлопчик у заможній родині, але після рішення піти в монастир, зрікся усього багатства і почав вести аскетичний спосіб життя.

Вважається, що миколай був покровителем дітей, мореплавців, купців та засуджених.

Свято Миколая – одне з найулюбленіших свят дітей та дорослих. Цього дня влаштовували різні розваги, запрошували музикантів і пекли печиво, яке називалося Миколайчики. Задовго до свята для дітей готували подарунки. які клали під подушку вночі.

Печиво Миколайчики до свята
Печиво Миколайчики до свята

Напередодні свята читали молитву до святого Миколая, запалювали свічки і чекали його приходу.

Цього дня, як і на усі інші не можна було лихословити, сваритися і показувати негативні емоції.

Проте цього дня не лише веселилися. Також 19 грудня був сприятливим днем для укладання різних угод. А от якщо протягом року брали у борг, до святого Миколая його обов’язково треба було повернути, інакше весь наступний рік теж буде повний боргів.

Чекали з нетерпінням цього свята і наречені. Вони перебирали скрині з приданим, наводили в них лад і готувалися до приходу сватів. Найчастіше весілля в Україні грали взимку, у період свят.

Обов’язково у День святого миколая треба було сходити до церкви і помолитися, просячи у Святого щастя, здоров’я, достатку для всієї родини.

Ікона Миколая-Чудотворця
Ікона Миколая-Чудотворця

Прагнучи захистити дитину від усіляких бід, їй під подушку елали дарунок, який мав оберігати її. До речі, такі подарунки-амулети дарували не лише дітям, а й дорослим. Саме звідси і пішла традиція класти подарунок саме під подушку.

Також 19 грудня використовували, аби перед святами помиритися з усіма, з ким за рік посварилися. При цьому говорили: “На Миколая клич друга, клич і ворога, обидва стануть друзями”.

За всіма розвагами не забували наші пращури і слідкувати з погодою. Вони вірили, що якою погода буде на Миколу Зимового, такою ж вона буде і на Миколу Весняного, якого вшановують 22 травня.

Зокрема, вони вірили, якщо цього дня був іній і стояла ясна та холодна погода, то урожай наступного року мав видатися багатим. А от морозний день був вірною ознакою того, що урожай буде бідним.

Також слідкували і за сніговим покривом, адже вірили, що скільки снігу буде на Миколу, стільки ж і трави буде навесні.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.