Як варити гречку правильно, щоб вона була розсипчастою: рецепти на воді, молоці та в мультиварці

Як правильно варити гречку? Щоденно такий запит вводиться у гугл-пошуку. Така проста і не капризна, на перший погляд, страва може завдати багато клопоту, якщо не знаєш пропорції або техніку приготування. Дізнайтеся, як варити гречку, щоб отримати розсипчасту та смачну кашу.

Сьогодні майже кожен українець не уявляє своє життя без гречки. Ця каша є однією з найпопулярніших та її швидше за інші розбирають з полиць. Річ у тім, що окрім приємного смаку, гречана каша дуже корисна! Вона містить багато білка, у порівнянні з іншими крупами, а також насичена мінеральними речовинами: залізо, кальцій, цинк, фосфор, вітаміни групи B, амінокислоти тощо. Гречка повинна бути присутня у раціоні як дорослої людини, так і дитини, тому що клітковина, яка міститься у гречаній каші, корисно впливає на процес травлення. А як варити гречку, щоб вона була розсипчастою, повинна знати кожна господиня.

Рецепт гречки, яка не розвалюється та виходить розсипчаста
Рецепт гречки, яка не розварюється та виходить розсипчаста

Як варити розсипчасту гречку на воді?

Рецепт ніжної та розсипчастої гречки простий. Це не капризна крупа, приготування якою не займе багато часу. Спочатку треба відміряти об’єм каші, яку ви хочете зварити. Порція на одну дорослу людину складає близько 50-70 грамів у сухому вигляді. Гречка вариться у пропорції 1:2, тобто на один стакан крупи потрібно два стакани води. Але якщо ви полюбляєте більш вологу та розварену кашу, об’єм води можна збільшити до 2,5 стаканів.

Ідеальна розсипчаста гречка на молоці та воді
Ідеальна розсипчаста гречка на молоці та воді

Перед приготуванням гречану крупу перебрати від дрібного сміття та ретельно промити холодною водою. У каструлю висипати гречку, залити 2 або 2,5 стаканами холодної води та поставити на повільний вогонь. Накривати каструлю слід після закипання води, перед цим ретельно перемішавши. Варити до повного випаровування води, додати на смак вершкове масло та сіль, й після приготування залишити страву “відпочити” на 10-15 хвилин. Принцип готування каші на молоці не відрізняється, але має пропорції 1:1:1, де ми беремо одну склянку води, одну молока та одну гречки.

Як замочити гречку та отримати смачну страву?

Мало хто знає, що гречана каша одна з тих, яка не завжди потребує варки і її можна приготувати іншим способом. Дієтологи радять цей спосіб, оскільки при цьому зберігається більше корисних речовин. Гречана каша заливається окропом або кефіром та залишають заварюватися на 9-12 годин. Пропорції з водою 1:2, як при звичайній варці, з кефіром – 1:1.

Щоб отримати розсипчасту гречку в мультиварці потрібно дотримуватися пропорцій 1:2
Щоб отримати розсипчасту гречку в мультиварці потрібно дотримуватися пропорцій 1:2

Для того, щоб спростити життя та зекономити час, господині нерідко купують мультиварку. Але як правильно варити гречку в мультиварці, може стати насущним питанням. У цьому випадку пропорції крупи та рідини також не змінюються, а на якому режимі готувати кашу саме у вашій мультиварці, можна прочитати в інструкції до приладу.

Нагадаємо, що питання “Як правильно варити гречку?” більше вас не буде хвилювати, якщо запам’ятати пропорцію для варки — 1:2.

Схожі статті

Без м’яса, а такі смачні! Пісні голубці з рисом по-буковинськи – родина уплітає їх швидше, ніж класичні

Сьогодні ми розкриємо вам секрет приготування нереально смачних, пісних голубців за старовинним буковинським рецептом. Ця страва аніскілечки не поступається класичному варіанту з м'ясом.

Весняний вітамінний салат “Їм та худну”: мінімум простих інгредієнтів, але максимум смаку і користі. Рецепт

Сьогодні ми поділимось з вами секретом приготування яскравого, соковитого та хрумкого салатика. Завдяки цій диво-страві ви будете відчувати насиченість та заряд енергії протягом дня.

Смачна вечеря всього за 15 хвилин. Паста з мʼясом у вершковому соусі: безпрограшний варіант для всієї родини

Італійська паста — легенда кулінарія в усьому світі, її подають навіть у найскромніших кафе, і вона заслуговує свою славу повністю. Але як же приготувати її дійсно смачно?

Модний салат “Ширазі”: весняна новинка, що освіжає. І чому я раніше не знала про цю салатну смакоту?

Сьогодні ми поділимось з вами секретом приготування смачного та яскравого салату "Ширазі", що неодмінно стане родзинкою вашого весняного столу. "Ширазі" стане ідеальною закускою до м'яса.

Спробуєте вперше і більше не будете готувати по-іншому: тушкована капуста від шефа. З такою хоч на МастерШеф

Пропонуємо вам відкрити для себе рецепт нереально смачної тушкованої капусти, яку з легкістю приготує кожна господиня. Таку смакоту вся родина неодмінно проситиме готувати щодня.