Приготуйте ароматну кутю за цим рецептом: назбираєте купу компліментів. Подільський рецепт куті на Різдво

Кутя — головна страва на святковому столі до Різдва Христова. Втім, вона вимагає серйозної уваги до себе і може бути зіпсована, якщо до цієї задачі підійти неправильно.

Кутя – не просто каша. Ця страва, що подається на стіл у православних народів, є ритуальною. Різні види куті готують напередодні Різдва, на Новий рік, на Водохреща чи поминальні дні. І для кожної події існує свій рецепт куті.

Для її приготування використовуються лише найкращі інгредієнти. Основа цієї особливої ​​каші – цілісні зерна рису, пшениці, ячменю, перловки чи гречки.

Крупу можна брати якусь одну або варити кутю з кількох видів. Солодка складова – мед, суміш меду та води або варення. У кутю додають різні сухофрукти: родзинки без кісточок, чорнослив, курагу. Добре підходять для наповнення куті цукати, горіхи, мак. Рецепт особливого виду куті – багатий – допускає використання молока та вершкового масла.

Інгредієнти

  • Пшениця – 300 г
  • Вода – близько 1 л
  • Сіль – за смаком
  • Цукор – 4 ст. л.
  • Халва – 200 г
  • Волоські горіхи – 100 г
  • Родзинки – 100 г
  • Мак тертий – 3 ст. л.

Як приготувати смачну кутю за подільським рецептом

Для початку необхідно замочити пшеницю. Краще зробити це на ніч. При цьому її необхідно добре промити. Як альтернатива можна подвоїти час приготування куті, але замочування значно полегшить вам справу. Потім пшеницю необхідно залити холодною водою у пропорції 1 до 3.

Як приготувати різдвяну кутю з пшениці
Як приготувати різдвяну кутю з пшениці

Після закипання пшеницю необхідно варити ще протягом години, трохи посолити її. Після цього залиште її охолонути.  Тимчасом мак необхідно залити гарячою водою та залишити на деякий час. Змішайте його з цукром та перетріть.

Горіхи необхідно подрібнити у блендері, родзинки також замочити.

Рецепти куті на Різдво 2022 по-новому
Рецепти куті на Різдво 2024 по-новому

Кладіть до куті перетертий мак, халву, горіхи, родзинки та цукор. Перемішуємо. Додаємо поступово кип’ячену охолоджену воду. Вона має бути ледь-ледь теплою. І ще раз добре вимішуємо. За бажанням можна замість води додати тепле молоко або згущене молоко. Також ви можете доповнити страву за своїм смаком: цукатами, фруктами, сухофруктами, тощо.

Схожі статті

Ексклюзивний рецепт від Тіни Кароль: смачна сирна паска на Великдень – з такою впорається кожна господиня

Великдень вже на носі, тож для цієї світлої події варто заздалегідь підготувати рецепти різноманітних смаколиків. Пропонуємо до вашої уваги секрет приготування сирної паски за рецептом Тіни Кароль.

Секрет від зірки: великодня паска без дріжджів за рецептом Ольги Сумської – ідеальна святкова випічка

Великдень наближається, тож настав час приберегти для себе кілька нових рецептиків. Сьогодні ми поділимось з вами секретом приготування Великодніх пасок за рецептом Ольги Сумської.

Великодні паски за рецептом від Олі Полякової: артистка розкрила секрет ідеальної святкової випічки

Сьогодні ми розповімо вам про фірмовий рецепт приготування Великодніх пасок від Олі Полякової. Кожна господиня буде вражена результатом, святкова випічка виходить пухкою та ніжною.

Готую цей простий фруктовий тортик, коли гості завітали зненацька: для смаколика навіть міксер не потрібен

Ми поділимось з вами секретом приготування просто фруктового тортика, що неодмінно стане прикрасою будь-якого святкового столу. Це чудовий десерт нашвидкуруч, для якого навіть міксер не знадобиться.

За рецептом цього салату полюють всі господині: щоразу готую величезну миску – салат “Мілан”

Сьогодні ми розповімо вам, як приготувати святковий салат "Мілан" та розкриємо секрет найкращого домашнього майонезу всього за 5 хвилин. За цими рецептами полюють всі досвідчені господині!

Крабовий салат по-новому. Лінивий варіант виявився смачнішим за оригінал: готуйтеся дивувати ваших гостей

Мало не кожен святковий стіл прикрашає усім відомий крабовий салат. Сьогодні ми розповімо вам про весняний варіант приготування цієї страви, яка відкриває нові смаки та чудово освіжає.