Як приготувати справжню різдвяну кутю із узваром – так робила бабуся та мама, а терер передали рецепт

Вже зовсім скоро Різдво. Господині вже складають меню з великою кількістю нових оригінальних страв. Залишилося тільки знайти рецепт справжньої різдвяної куті та узвару.

Кожне свято має традиційні страви. Наприклад, на Новий рік готують “Олів’є” та “Оселедець під шубою”, а головною стравою Різдва, звичайно ж є кутя на узварі. Хочемо поділитися найвдалішим рецептом справжньої різдвяної куті та українського узвару, які готували бабусі та мами, а тепер вони передали свій рецепт із точними пропорціями маку та горіхів.

Передмова: зазвичай кутю готують зі шліфованої пшениці, але можна і на перловці. Різдвяний узвар, яким заправлятимемо головну страву, варять насиченим, з великою кількістю сушених яблук та груш, а для особливого смаку та аромату додають родзинки та чорнослив.

Інгредієнти:

  • Перловка – 1 склянка (200 г)
  • Мак – 100 г
  • Горіхи 100 г
  • Родзинки 100 г
  • Мед – за смаком
  • Сіль – 1 ч. л

Для узвару на 1,5 літра води:

  • 300 г сушених груш та яблук
  • 100 г чорносливу
  • 50 г родзинок
  • Мед або цукор за смаком

Приготування:

Перед тим як готувати кутю, перлову крупу необхідно замочити у воді. Щонайменше на 6 годин, але краще на ніч.

Перед цим ретельно промити, доки вода не стане прозорою. Потім заливаємо холодною водою у співвідношенні 1Х2. Ставимо на вогонь і варимо до готовності приблизно 20-25 хвилин, поки перловка не стане м’якою. Після закипання не забудьте посолити.

Якщо ви забули замочити перловку, тоді співвідношення води до крупи збільшуємо вдвічі. Час приготування також збільшиться. Після готовності відкинути перловку на друшляк і дати їй добре стекти.

Рецепт різдвяної куті з перловки на узварі
Рецепт різдвяної куті з перловки на узварі

Для узвару

Сухофрукти добре промиваємо під холодною проточною водою. Далі складаємо в каструлю, заливаємо водою та варимо приблизно 30 хвилин після закипання. Щоб смак узвару був насиченим, він повинен наполягати щонайменше 2-3 години. Цукор можна додавати будь-якої миті процесу. Що стосується меду, то його додають, поки узвар буде теплим. Не в гарячий, а то мед втратить усі свої цілющі якості.

Рецепт різдвяної куті з перловки на узварі
Рецепт різдвяної куті з перловки на узварі

Мак

Мак заливаємо 200 мл води та варимо на помірному вогні приблизно 20 хвилин. Слідкуйте, щоб вода з маком не закипіла. Після готовності мак відкидаємо на сито і чекаємо, поки з нього все стече.

Рецепт різдвяної куті з перловки на узварі
Рецепт різдвяної куті з перловки на узварі

Далі подрібнюємо мак за допомогою занурювального блендера. Можна також перекрутити на м’ясорубці або потовкти у ступці для спецій.

Родзинки

Родзинки промиваємо і запарюємо окропом на 10 хвилин. Як тільки він розбухне, відкинути на рушники та добре просушити.

Горіхи

Горіхи крупно порубати та злегка обсмажити на сковорідці.

Рецепт різдвяної куті з перловки на узварі
Рецепт різдвяної куті з перловки на узварі

Суміш

У посуді з’єднати крупу, мак, родзинки, горіхи. Добре переміщати. Додати мед чи цукор. Що більше до вподоби. Дістаємо найкрасивішу тарілку. Викладаємо кутю. Зверху прикрашаємо горіхами та чорносливом.

Рецепт різдвяної куті з перловки на узварі
Рецепт різдвяної куті з перловки на узварі

Можна поділити її на дві частини. Одну залити узваром, а другу залишити без. Може хтось хоче поласувати головною різдвяною стравою без узвару. Хто як більше любить.

Рецепт різдвяної куті з перловки на узварі
Рецепт різдвяної куті з перловки на узварі

Схожі статті

Ексклюзивний рецепт від Тіни Кароль: смачна сирна паска на Великдень – з такою впорається кожна господиня

Великдень вже на носі, тож для цієї світлої події варто заздалегідь підготувати рецепти різноманітних смаколиків. Пропонуємо до вашої уваги секрет приготування сирної паски за рецептом Тіни Кароль.

Секрет від зірки: великодня паска без дріжджів за рецептом Ольги Сумської – ідеальна святкова випічка

Великдень наближається, тож настав час приберегти для себе кілька нових рецептиків. Сьогодні ми поділимось з вами секретом приготування Великодніх пасок за рецептом Ольги Сумської.

Великодні паски за рецептом від Олі Полякової: артистка розкрила секрет ідеальної святкової випічки

Сьогодні ми розповімо вам про фірмовий рецепт приготування Великодніх пасок від Олі Полякової. Кожна господиня буде вражена результатом, святкова випічка виходить пухкою та ніжною.

Готую цей простий фруктовий тортик, коли гості завітали зненацька: для смаколика навіть міксер не потрібен

Ми поділимось з вами секретом приготування просто фруктового тортика, що неодмінно стане прикрасою будь-якого святкового столу. Це чудовий десерт нашвидкуруч, для якого навіть міксер не знадобиться.

За рецептом цього салату полюють всі господині: щоразу готую величезну миску – салат “Мілан”

Сьогодні ми розповімо вам, як приготувати святковий салат "Мілан" та розкриємо секрет найкращого домашнього майонезу всього за 5 хвилин. За цими рецептами полюють всі досвідчені господині!

Крабовий салат по-новому. Лінивий варіант виявився смачнішим за оригінал: готуйтеся дивувати ваших гостей

Мало не кожен святковий стіл прикрашає усім відомий крабовий салат. Сьогодні ми розповімо вам про весняний варіант приготування цієї страви, яка відкриває нові смаки та чудово освіжає.