Традиційний напій української кухні: рецепт узвару із сухофруктів, без якого не святкують Різдво

Солодкий напій традиційної української кухні, рецепт якого передавався від батьків до дітей. Готується досить просто, добре смакує та апетитно пахне.

Узвар – це традиційний напій української кухні. Його готували напередодні зимових свят – Хрещення й Різдва. Він символізує тепло, добробут та злагоду у родині. Головним компонентом цього напою є сушені фрукти, їх кількість та види зазвичай варіюються. Як і борщ, кожна господиня варить його по різному. Назва напою, походить від “заварити”, тож, традиційно його не варять, а доводять до кипіння та залишають настоятися. Сухофрукти з напою не викидують, а споживають у їжу окремо, або додають до куті.

За традицією, узвар є другою за значенням святвечірньою стравою. Першенство традиційно зберігає кутя – пшенична каша з медом та сухофруктами. Тож, підтримаємо стародавню українську культуру та розповімо, як готувати відомий напій узвар.

Інгредієнти

  • сушені яблука – 3 великі жмені;
  • сушені груші – 1 велика жменя;
  • сушений чорнослив – 1 велика жменя;
  • вода – 5 літрів;
  • мед – 1 столова ложка.

Інструкції з приготування

Сухофрукти потрібно гарно промити під проточною водою. Заливаємо їх холодною водою та залишаємо на 1- 15 хвилин. Після ще раз гарно промиваємо. Закидаємо сухофрукти у велику каструлю та заливаємо водою. Ставимо на вогонь та чекаємо поки вода закипить.

Рецепт традиційного узвару із сухофруктів на Святвечір
Рецепт традиційного узвару із сухофруктів на Святвечір

Після того як узвар закипів, вимикаємо вогонь та даємо йому настоятися, приблизно 2-3 години, щоб вода увібрала в себе увесь смак фруктів. Після чого напій проціджуємо та підсолоджуємо його медом. Кількість меду змінюйте на ваш смак. Також, можна додати цукру.

Рецепт традиційного узвару із сухофруктів на Святвечір
Рецепт традиційного узвару із сухофруктів на Святвечір

Кількість та різновиди сухофруктів також можна змінювати. Окрім груш, яблук та чорносливу використовують родзинки, віточки калини, сушені абрикоси. Тож, обирайте те, що вам до смаку та насолоджуйтеся традиційним узваром. Смачного.

Схожі статті

Ексклюзивний рецепт від Тіни Кароль: смачна сирна паска на Великдень – з такою впорається кожна господиня

Великдень вже на носі, тож для цієї світлої події варто заздалегідь підготувати рецепти різноманітних смаколиків. Пропонуємо до вашої уваги секрет приготування сирної паски за рецептом Тіни Кароль.

Готую цей простий фруктовий тортик, коли гості завітали зненацька: для смаколика навіть міксер не потрібен

Ми поділимось з вами секретом приготування просто фруктового тортика, що неодмінно стане прикрасою будь-якого святкового столу. Це чудовий десерт нашвидкуруч, для якого навіть міксер не знадобиться.

За рецептом цього салату полюють всі господині: щоразу готую величезну миску – салат “Мілан”

Сьогодні ми розповімо вам, як приготувати святковий салат "Мілан" та розкриємо секрет найкращого домашнього майонезу всього за 5 хвилин. За цими рецептами полюють всі досвідчені господині!