Коронавірус може жити на поверхні телефона до 28 днів: дослідження австралійських вчених

SARS-CoV-2 може залишатися живим і заразним протягом більш тривалого часу, ніж це вважалося до цього.

Коронавірус може жити на склі, пластику, нержавіючій сталі до 28 днів.

До такого висновку дійшли аналітики з CSIRO (Австралійське національне наукове агентство) Робота вчених з дослідницького центру уряду Австралії була опублікована у журналі Virology Journal.

Науковці досліджували виживання вірусу SARS-CoV-2, що викликає COVID-19, на різних поверхнях: склі, банкнотах, мобільному телефоні і нержавіючій сталі.

Дослідження показало, що SARS-CoV-2 краще почувається на гладких поверхнях при низьких температурах, а саме, склі, нержавіючій сталі і вінілі. А ось на тканинах, папері і банкнотах вірус зберігається гірше, але все одно може виживати тривалий час.

Дане дослідження показало, що коронавірус може залишатися живим і заражати людей протягом тривалішого часу, ніж вважалося раніше, заявили вчені.

Вірус SARS-CoV-2, на відміну від більшості вірусів, прекрасно почуває себе поза носієм. Залишаючись на поверхні тривалий час, вірус отримує більше шансів потрапити до людини.

Це ще раз доводить необхідність дотримуватися гігієни і ретельно дезінфікувати поверхні під час пандемії. Також вкрай важливо мити руки з милом і користуватися антисептиком.

Коронавірус на склі
Коронавірус на склі

В ході експерименту з’ясувалося, що при 20° C, що приблизно відповідає кімнатній температурі, вірус був надзвичайно стійким. Він міг зберігатися протягом 28 днів на гладких поверхнях, таких як скло, мобільні телефони і банкноти.

Подальші експерименти проводилися при 30° C і 40° C, причому час виживання зменшувався у міру підвищення температури. Дослідження також проводилося в темряві, щоб усунути ефект ультрафіолетового випромінюванняє.

Важливо розуміти, що всі експерименти проводяться в лабораторії, де умови наближені до ідеалу. Це означає, що коронавірус може трохи менше жити в реальному житті, але все одно SARS-CoV-2 залишається на поверхнях живим протягом довгого часу.

Автори нового дослідження ще вивчають виживання вірусу в різних умовах. На сьогоднішній день відомо, що за умов, максимально наближених до реального життя, вірус може зберігатися на поверхнях не менше двох тижнів.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Експерти поділились, яка каша є найкориснішою: гречка, вівсянка чи перловка – що найкраще сприяє схудненню

Сьогодні ми детально розповімо вам про користь та переваги найпопулярніших круп, які є доступними для кожної людини. Експерти назвали найкориснішу кашу.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.

5 трендів манікюру, які повернуться в моду цієї весни: акварель, натуральні кольори, краса в простоті (Фото)

Сьогодні ми розкриємо вам всі нові тенденції в дизайні манікюру. Деякі тренди повернулись в моду саме цієї весни, тож обирайте найкращий дизайн на ваш смак.