Чим не можна запивати ліки: рекомедації медиків

Деякі таблетки не можна запивати соком або чаєм, кавою або молоком, тому що це призведе до важких наслідків.

Ліки важливо приймати правильно, інакше можна й не дочекатися від них позитивного ефекту. Деякі таблетки не можна запивати соком або чаєм, кавою або молоком. Розповідаємо, чим можна і чим не можна запивати ліки.

Медична статистика каже: тільки кожен п’ятий пацієнт виконує вказівки інструкції або приписи лікарів. Решта чотири запивають препарати, чим хочуть.

І в результаті навіть найсучасніші медикаменти зовсім не діють, або діють не так, як повинні.

А якщо не знати, чим запивати ліки, то можна і взагалі потрапити в лікарню з серйозними наслідками.

Чим загрожують неправильні поєднання?

Основа будь-якого препарату – діюча речовина, яка може вступати в реакцію з компонентами їжі і напою. У кращому випадку це знизить ефективність лікування.

У гіршому – посилить дію препарату, викличе отруєння, ураження внутрішніх органів, в деяких випадках аж до коми і летального результату.

Так що краще один раз з’ясувати, як робити правильно, щоб видужувати швидше і без непотрібних побічних наслідків.

Отже, чим не можна запивати ліки?
Чай

Ліки чаєм краще не запивати, ніяким: ні чорним, ні зеленим, ні трав’яним.

Причина – активні компоненти, що містяться в чаї, в основному – танін і кофеїн. Деякі ліки при з’єднанні з таніном випадають в нерозчинний осад або стають токсичними. А ще чай уповільнює всмоктування і засвоюваність ліків в організмі.

Кава

Кава теж не підходить, щоб запивати ліки. Кофеїн та інші активні речовини в складі цього напою порушують засвоєння і активність антибіотиків, протизапальних і заспокійливих медикаментів.

Кава
Кава

Молоко і молочні продукти

Молочні напої та молоко загалом уповільнюють всмоктування і знижують активність багатьох діючих компонентів, причому не тільки в ліках.

Воно здатне пригнічувати активність травних ферментів. Компоненти молока також пов’язують багато хімічних сполук.

Що можна і навіть потрібно запивати молоком? Жиророзчинні вітаміни (A, D, E, K), препарати йоду, а також резерпін і індометацин.

Соки, морси і компоти

Активні фруктові кислоти і різні компоненти в фруктах, ягодах і напоях з них викликають руйнування хімічних сполук або змінюють їхні фармакологічні властивості.

Дуже погано комбінуються фруктові кислоти з препаратами для серця і судин, статинами, регуляторами рівня холестерину в крові.

Алкогольні напої

Хоча не всі препарати погано поєднуються з алкоголем, але проблема виникає вторинна. Лікарські засоби додають навантаження на печінку. Алкоголь робить те ж саме, і в підсумку печінка працює «понаднормово» і не встигає переробляти токсичні речовини.

Алкогольні напої

В результаті з’являється симптоматика алкогольного отруєння, причому не тільки відразу після «запивання», а й на наступний день.

Чим запивати ліки можна?

Хоча є окремі рекомендації позитивних поєднань, оптимальний варіант для всіх лікарських засобів – звичайна вода.

Тож, якщо в інструкції не вказано інше, найкращим варіантом буде кип’ячена вода кімнатної температури.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.