Ацетилсаліцилова кислота дозволяє легше долати наслідки захворювання на COVID-19

Препарат аспірин або ацетилсаліцилова кислота широко застосовувався раніше як протизапальний, жарознижуючий, анальгетичний засіб.

Група вчених з Університету Меріленда в Балтиморі (США) оприлюднила досить важливі результати своїх наукових досліджень щодо наслідків застосування препарату ацетилсаліцилової кислоти.

Ці дані опубліковані в останньому випуску щомісячного журналу “Anesthesia and Analgesia”. Видання є офіційним джерелом публікацій Міжнародної дослідницької спільноти Анестезія.

Оприлюднені результати свідчать про набагато легший розвиток запального процесу при умові застосування ацетилсаліцилової кислоти на початкових етапах зараження коронавірусом або навіть задовго до зараження.

Широкому колу цей медичний препарат відомий за торговою назвою “Аспірин”, патент на винахід котрого довгий час знаходився у власників німецької компанії “«Bayer AG» ”. Препарат аспірин або ацетилсаліцилова кислота широко застосовувались раніше як протизапальний, жарознижуючий, анальгетичний засіб.

Однак, в сучасних умовах застосовується значно рідше. Причиною є те, що ацетилсаліцилова кислота запобігає агрегації крові, знижує її в’язкість, і таким чином виконує як позитивну, так і негативну роль. В позитивному випадку може запобігти утворенню тромбів і є надійним засобом профілактики інфаркту, однак в негативному може сприяти підвищеній проникності судин, кровотечам, в тому числі і шлунковим. Також існують дослідження, в котрих зазначається наявність пошкоджень нирок та органів слуху внаслідок тривалого прийому медичного препарату.

Ацетилсаліцилова кислота
Ацетилсаліцилова кислота

Однак, саме властивість ацетилсаліцилової кислоти зменшувати утворення тромбів в організмі стало основним мотивом для вчених провести більш ретельні дослідження можливого впливу цього препарату на перебіг стану хворих з COVID-19. І результати виявилися обнадійливими.

412 учасників отримували однакові дози препарату в різний проміжок часу — частина за сім днів до госпіталізації, інша частина — в першу добу госпіталізації.

У порівнянні з тими особами, хто не приймав ацетилсаліцилову кислоту – у досліджуваних ризик переходу на ШВЛ виявився нижчим на цілих 44 відсотки.

Тих осіб, котрих переводили у відділення реанімації — на 43 відсотки.

Зрештою, кількість смертей серед тих, хто приймав препарат ацетилсаліцилової кислоти зменшилася аж на 47 відсотки.

Такі результати дослідження спонукали вчених до негайного оприлюднення результатів і закликів використовувати препарат максимально широко при лікуванні наслідків захворювання пацієнтів з COVID-19. До речі, великих кровотеч або інших небезпечних явищ в групі досліджуваних виявлено не було, що також є достатньо позитивним моментом для широкого використання цього препарату з вказаною метою.

Звісно, вчені з Університету Меріленда продовжують проводити більш рандомізовані дослідження.

Схожі статті

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.

5 трендів манікюру, які повернуться в моду цієї весни: акварель, натуральні кольори, краса в простоті (Фото)

Сьогодні ми розкриємо вам всі нові тенденції в дизайні манікюру. Деякі тренди повернулись в моду саме цієї весни, тож обирайте найкращий дизайн на ваш смак.

Просто додай це у шампунь: блискуче волосся без посічених кінчиків і сивини гарантоване. Копієчний засіб

Посічені кінчики - не лише косметична проблема, а й ознака того, що волосся потребує додаткового догляду. Пропонуємо до вашої уваги основні причини посічених кінчиків та лайфхаки для відновлення.

Просто додай це у шампунь: глянцеве волосся без посічених кінчиків гарантовано. Салонний догляд вдома

Мати шикарне волосся, наче з обкладинки, — це мрія багатьох людей. Комусь пощастило отримати його від народження, а для когось це щоденна тинанічна робота.

Чому не можна стригти самого себе: народні прикмети, пов’язані з волоссям, та їх пояснення

Стрижка волосся – це завжди особливий момент для кожної людини. Переважно зробити зміни в зачісці наважуються в якийсь із доволі складних періодів життя.

Шкіра, як шовк: поради від українських та голлівудських зірок – Дорофєєва, Полякова, Еністон, Йохансон та інші

Знайти дієвий метод догляду за шкірою для досягнення ідеального результату — завдання не з простих. Втім українські та голлівудські зірки поділились своїми робочими лайфхаками.