Самоізоляція і голод однаково впливають на мозок людини: результати дослідження

Вчені з Массачусетського технологічного інституту з'ясували, що голод і соціальна ізоляція активують одну і ту ж область головного мозку.

Люди — соціальні істоти, тож самоізоляція в зв’язку з пандемією коронавірусу не може впливати на них добре. Вчені з Массачусетського технологічного інституту в США вирішили вивчити, як мозок людини реагує на самоізоляцію.

Науковці встановили, що голод і соціальна ізоляція активують одну і ту ж ділянку головного мозку. Вона входить в систему винагороди і відповідає за циркуляцію дофаміну – гормону щастя. Про це повідомляє N + 1.

В дослідженні взяли участь 40 здорових добровольців. Всім їм запропонували пройти 3 різних тести в різні дні. У першому учасника ізолювали від живого і інтернет-спілкування на 10 годин, у другому – заборонили їсти протягом того ж часу. В рамках третього тесту добровольців ні в чому не обмежували.

Самоізоляція
Самоізоляція

Після кожного експерименту піддослідні проходили функціональне МРТ-сканування. Під час дослідження їм показували зображення трьох типів – з друзями, що весело спілкуються, їжею (піцою, тортом, пастою) і квітами. Картинки супроводжувалися короткими описами. Після кожного зображення учасники експерименту відповідали на запитання, наскільки вони голодні, чи хочуть вони спілкуватися і чи сподобалися їм квіти.

Вчені встановили, що після самоізоляції люди хотіли більше спілкуватися. Точно так само, як і їсти після 10-годинного голодування. В обох випадках у них знизився рівень задоволеності. Опитувальники продемонстрували, що учасники відчували себе менш комфортно.

За словами вчених, голод і соціальна ізоляція сприяють активації однієї і тієї ж ділянки середнього мозку, яка входить в систему винагороди. Решта структури мозку за активністю не співпали. Це може пояснюватися механізмом придушення однієї потреби іншою, говориться в дослідженні.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.