Самоізоляція і голод однаково впливають на мозок людини: результати дослідження

Вчені з Массачусетського технологічного інституту з'ясували, що голод і соціальна ізоляція активують одну і ту ж область головного мозку.

Люди — соціальні істоти, тож самоізоляція в зв’язку з пандемією коронавірусу не може впливати на них добре. Вчені з Массачусетського технологічного інституту в США вирішили вивчити, як мозок людини реагує на самоізоляцію.

Науковці встановили, що голод і соціальна ізоляція активують одну і ту ж ділянку головного мозку. Вона входить в систему винагороди і відповідає за циркуляцію дофаміну – гормону щастя. Про це повідомляє N + 1.

В дослідженні взяли участь 40 здорових добровольців. Всім їм запропонували пройти 3 різних тести в різні дні. У першому учасника ізолювали від живого і інтернет-спілкування на 10 годин, у другому – заборонили їсти протягом того ж часу. В рамках третього тесту добровольців ні в чому не обмежували.

Самоізоляція
Самоізоляція

Після кожного експерименту піддослідні проходили функціональне МРТ-сканування. Під час дослідження їм показували зображення трьох типів – з друзями, що весело спілкуються, їжею (піцою, тортом, пастою) і квітами. Картинки супроводжувалися короткими описами. Після кожного зображення учасники експерименту відповідали на запитання, наскільки вони голодні, чи хочуть вони спілкуватися і чи сподобалися їм квіти.

Вчені встановили, що після самоізоляції люди хотіли більше спілкуватися. Точно так само, як і їсти після 10-годинного голодування. В обох випадках у них знизився рівень задоволеності. Опитувальники продемонстрували, що учасники відчували себе менш комфортно.

За словами вчених, голод і соціальна ізоляція сприяють активації однієї і тієї ж ділянки середнього мозку, яка входить в систему винагороди. Решта структури мозку за активністю не співпали. Це може пояснюватися механізмом придушення однієї потреби іншою, говориться в дослідженні.

Схожі статті

Просто додай це у шампунь: блискуче волосся без посічених кінчиків і сивини гарантоване. Копієчний засіб

Посічені кінчики - не лише косметична проблема, а й ознака того, що волосся потребує додаткового догляду. Пропонуємо до вашої уваги основні причини посічених кінчиків та лайфхаки для відновлення.

Просто додай це у шампунь: глянцеве волосся без посічених кінчиків гарантовано. Салонний догляд вдома

Мати шикарне волосся, наче з обкладинки, — це мрія багатьох людей. Комусь пощастило отримати його від народження, а для когось це щоденна тинанічна робота.

Чому не можна стригти самого себе: народні прикмети, пов’язані з волоссям, та їх пояснення

Стрижка волосся – це завжди особливий момент для кожної людини. Переважно зробити зміни в зачісці наважуються в якийсь із доволі складних періодів життя.

Шкіра, як шовк: поради від українських та голлівудських зірок – Дорофєєва, Полякова, Еністон, Йохансон та інші

Знайти дієвий метод догляду за шкірою для досягнення ідеального результату — завдання не з простих. Втім українські та голлівудські зірки поділились своїми робочими лайфхаками.

Секрет розкішної фігури: фіналістка “Холостяка-12” Саша Мудра поділилася рецептом протеїнових коктейлів

Українські зірки та учасники телевізійних шоу хочуть мати здоровий та привабливий зовнішній вигляд. Фіналістка "Холостяка-12" Саша Мудра поділилася рецептом смачних протеїнових коктейлів.

Місячний календар стрижок на лютий 2023: сприятливі дні для зміни зачіски, щоб волосся росло як у Мішиної

Хоча б раз у своєму житті кожна дівчина наважувалась на зміни у зовнішності користуючись місячним календарем. Який може підказати, що станеться з волоссям та з вашими справами, якщо підстригтися у певну дату.