Свято 16 липня 2021: у день пам’яті мученика Якинта пригадайте просту коротку молитву та стежте за сонцем

16 липня православна церква згадує святого мученика Якинта. Дізнайтеся, чому його вшановують віряни.

Кожен день церковного календаря згадує реальну людину, яка настільки сильно вірила в Бога, що їй не були страшні ні застінки тюрем, ні навіть тортури. За відданість багатьом Господь дарував можливість творити дива.

Одним з таких ревних вірян був і Якинт. Він – із Кесарії Каппадокійської, що в Малій Азії, та жив у IV ст.

16 липня – день мученика Якинта

Якинта у дуже юному віці віддали на службу до царя Траяна. Імператор був язичником і вся його свита також поклонялася ідолам. Одного дня, коли правитель з наближеними знову пішли до капищ, Якинт відмовився. Він зачинився у своїй кімнаті та почав хвалити Господа.

Імператор викликав до себе юнака. Якинту наказали зректися Христа, а за відмову почали жорстоко бити нещасного. Траян наказав з особливою жорстокістю обходитися з обличчям хлопця.

Наступного дня на суді святий Якинт на всі запитання та погрози відповідав одним реченням:

“Я християнин, і за Христа Спасителя мого готовий знести всі муки!”

Тоді було віддано наказ про те, щоб піддати Якинта тортурам і врешті-решт зморили голодом.

Цікаво, що 16 липня наші предки вважали нещасливим днем. Не рекомендували братися за нові справи та радили вставати рано вранці, аби не проспати життя.

Необхідно було після сну одразу прочитати молитву до Спасителя:

“Всемогучий Боже, котрий терпів на Хресті за всі наші гріхи, будь завжди при мені. Хрест Святого Ісуса Христа, допоможи мені отримати від Тебе спасіння. Христе Святий, віддали від мене всяке нещастя, зло. Хрест Святого Ісуса, вирятуй мене від всяких нещасть: душевних і тілесних. Ісусе Назарянине, розп’ятий за нас, май милосердя наді мною і вирятуй мене від злих духів. Амінь”

 

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.