Церковне свято 3 грудня 2022 року: що можна і не можна робити на день пам’яті Прокла Константинопольского

Церковне свято 3 грудня 2022 року познайомить нас з історією одного вірного Богу служителя, на ім'я Прокл, родом з Константинополя, який протягом свого життя проповідував істину та намагався відвести людей від ідолопоклонства.

Яке сьогодні свято за церковним календарем? Православні українці 3 грудня 2022 року відзначають день пам’яті архієпископа Прокла з Константинополя, який був учнем Іоанна Златоуста. Чоловік присвятив своє життя служінню Всевишньому та намагався покінчити з язичництвом та ідолопоклонством, проповідувавши істину та Боже слово.

Яке свято відзначають віряни 3 грудня 2022 року за церковним календарем
Яке свято відзначають віряни 3 грудня 2022 року за церковним календарем

Прокл опанував тонкощі ораторського мистецтва та добре знав Писання, тому його проповіді збиралися послухати декілька десятків людей за раз. Святий турбувався про хворих та знедолених, намагався допомагати нужденним та біднякам. Архієпископ дожив до похилих літ, був шанованою людиною та помер від старості, у спокою та умиротворенні.

Церковне свято 3 грудня 2022 року: що можна і не можна робити?

Особливих традицій і заборон на свято Прокла Константинопольського не має. Надворі вже зима і наші пращури закінчили роботи надворі. Вночі вже приходили міцні морози та снігопади, люди ховались в теплих оселях та перечікували зиму. Жінки займалися рукоділлям, чоловіки слідкували за теплом, підкидаючи дрова в піч. Господині пекли пироги з яблуками або варенням та пригощали свою родину. Як на будь-яке церковне свято сьогодні не варто сваритися з членами сім’ї, лихословити, лінуватися та надмірно вживати хмільні напої.

Церковне свято 3 грудня 2022 року: прикмети на погоду

Традиції на церковне свято 3 грудня 2022 року
Традиції на церковне свято 3 грудня 2022 року

Якщо сніг йде, але вітру немає — погода ще порадує сонячними та ясними днями найближчим часом.

Ранній снігопад прогнозує відлигу до вечора.

Якщо на Проклів день дощ йде, то третього дня літа теж дощитиме.

Побачити тетерева на дереві — до потепління.

Нагадаємо, що на церковне свято 3 грудня 2022 року відзначають день Ангела люди з іменами: Анатолій, Володимир, Іван, Олександр, Василь, Йосип та Ганна.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.