Яке церковне свято 15 квітня: кого вітати з іменинами, що заборонено робити, а що можна, народні прикмети

Напередодні Великодня є чимало релігійних свят. Втім, через шалений темп життя доволі складно тримати всі визначні дати в голові. Дізнайтесь, що можна і не можна робити в День Преподобного Тита.

Сьогодні, 15 квітня, віряни вшановують пам’ять преподобного Тита Чудотворця.

Коротко про постать Тита

Про життя преподобного відомо не дуже багато. Жив Тит Чудотворець ІХ столітті. З юних літ він почав цікавитись духовним життям та релігією. У підлітковому віці він прийняв дуже важливе рішення — хлопець відмовився від людських благ в ім’я Господа Бога. Згодом Тит став жити в монастрирі і став послушником.

Більшу частину свого життя чоловік провів у Стуйському монастирі біля Константинополя. Навіть під час іконоборських гонінь він не мовчав, а відкрито виступав проти такого богохульства. Завдяки своєму праведному способу життя, преподобний отримав дар чудотворення. Саме тому до нього звертались нужденні із проханням про допомогу.

День пам'яті Тита Чудотворця
День пам’яті Тита Чудотворця

Звичаї цього дня

За традицією, наші предки 15 квітня оглядали свої запаси їжі, які залишились ще від зими. Якщо господар або господиня знаходили пріле зерно, його висипали та сушили. В народі цей день ще називали Безхлібнецею.

Також сьогодні важливу роль відігравали ворони. Якщо ворон голосно кричав, коли його відганяли від садиби, значить хліба буде дуже мало.

Існує один ритуал для збереження статків: потрібно взяти одну монетку та закопати її в горщик із землею. Потім треба прочитати над нею молитву святого Тита. Тому, якщо поливати горщик із грошима цілий рік, фінансових проблем не буде.

Що не можна робити 15 квітня

Сьогодні не можна годувати воронів. А все тому, що таким чином вони можуть накликати безхлібницю.

У народі 15 квітня називають “Тит Льодолом”. Наші предки вірили, що в цей день тане крига та розламується. Саме тому сьогодні категорично не можна пересуватись по льоду.

Сьогодні не можна годувати воронів
Сьогодні не можна годувати воронів

Прикмети про погоду

  • Якщо в день Тита Льодолома на річці досі є крига, значить слід чекати на погану риболовлю навесні.
  • Рік буде неврожайним, якщо ви побачили, як клин журавлів летить на південь.
  • Якщо вночі буде тепло, значить буде тепле літо.
  • Слід чекати на дощ, якщо сьогодні хмари цілий день сині.

Хто сьогодні святкує іменини

Не забудьте привітати із днем ангела таких людей: Василя, Георгія, Григорія, Юхима та Полікарпа.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.