Макаревич відмовився вважати борщ споконвічно українською стравою: “Його готують і в Сибіру, і в Білорусі”

Музикант Андрій Макаревич розбурхав українців своєю заявою щодо борщу, який вважається чи не найголовнішою національною стравою країни.

Україна вже не перший рік бореться за те, щоб борщ визнали українським культурним спадком, а нещодавно Міністерство закордонних справ і зовсім попросило включити його до списку ЮНЕСКО. Одним з ініціаторів цього звернення став відомий шеф-кухар і переможець п’ятого сезону кулінарного шоу “МастерШеф” Євген Клопотенко:

“Коли ви заходите в ресторан за кордоном, то, найімовірніше, у меню ви побачите “борщ (російський суп)”, — нарікає він.

Євген Клопотенко з борщем
Євген Клопотенко з борщем

Незважаючи на це, далеко не всі згодні визнавати цю страву споконвічно українською. Так, в коментарі телеканалу ICTV Макаревич сказав, що борщ з’явився взагалі ще до появи самої України. Намагаючись пояснити свою позицію, Андрій поставив запитання:

“Як ви думаєте, коли Русь називалася Київською, але при цьому була Руссю, борщ уже був?”.

Він каже, що цей суп готують і в Сибіру, ​​і в Білорусі, і, звичайно, в Україні, при цьому його смак завжди різний. Одні варять борщ з баранини, інші з яловичини, треті з білими грибами, четверті і зовсім роблять його вегетаріанським.

Борщ
Борщ

За словами Макаревича, добре, коли у світі країну впізнають по традиційній страві, однак “кричати про те, що ви перші в світі, не потрібно”, адже це якесь змаганні і за великим рахунком нічого не змінює:

“Тисячу років це було в Україні, але тоді її ще не було. Ми жили взагалі в інших умовах, а борщ був”.

Андрій Макаревич на сцені
Андрій Макаревич на сцені

Примітно, що свої роздуми на цю тему музикант висловив під час концертного туру українськими містами — днями він виступав у Львові.

Схожі статті

“Тиждень в реанімації”: В’ячеслав Узелков розповів про свою хворобу і тимчасову втрату пам’яті

В'ячеслав Узелков вперше вийшов на зв'язок після кількох операцій та тривалого перебування в реанімації. Раніше чоловіку діагностували тромб у серці, тромб в аорті та гангрену ноги.

Чому Лілія Ребрик, якщо її батьки Тодорюк, а чоловік – Дикий: особливий секрет знаменитості вийшов назовні

Знаменита українська телеведуча Лілія Ребрик публічно розповіла, чому обрала доволі посереднє прізвище для свого сценічного імені, якщо мала на вибір інші круті варіанти.

Залишила Ані Лорак без роботи і вижила її зі сцени? Тіна Кароль виявилася “білим кардиналом” України

15 років тому публіка здебільшого порівнювала Ані Лорак та Тіну Кароль. Подейкували, що остання намагається вкрасти успіх у своєї колеги, і навіть і нібито позичила в неї свій псевдонім.

Хтось віддає, а хтось забирає собі: Як Володимир Остапчук та Олександр Волошин ділили майно із ексдружинами

Розлучення зіркових пар завжди привертають до себе увагу користувачів мережі. Інколи вони перетворюються на публічний скандал, особливо, коли тема починає стосуватись поділу майна.

Ціла черга зі знаменитих клієнток: хто фарбує Білик, Могилевську та молодшу Полякову–найзірковіший стиліст

Який вигляд має молодий візажист із Бучі Єгор Андрюшин, який до своїх 25 років уже встиг попрацювати з багатьма українськими зірками. Хто був його першим клієнтом?

“Не буду показувати пальцем”: Олексій Суханов зізнався, за що його просили дати хабар і як він відреагував

Це було у минулому, проте тільки зараз чоловік розповів про свій досвід. Виявляється, він не перший раз звернувся для отримання українського паспорта.