Вчені назвали ознаку, що об’єднує більшість хворих на COVID-19

У 82,2% хворих коронавірусною хворобою був дефіцит вітаміну D, заявляють автори дослідження.

Більш ніж у 80% заражених коронавірусом людей виявили дефіцит вітаміну D. Найчастіше він проявляється у чоловіків.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Участь в дослідженні взяли 216 пацієнтів з підтвердженим COVID-19, які були госпіталізовані в одну з лікарень в Іспанії. Вчені виміряли у них рівень 25-гідроксівітаміна D (25OHD). Це гідроксильована форма вітаміну D3, що бере участь в метаболічних реакціях організму.

Також було виміряно рівень 25ОНD у 197 здорових добровольців з контрольної групи.

З’ясувалося, що у 82,2% хворих коронавірусною хворобою був дефіцит вітаміну D. У контрольній групі цей показник склав 47,2%. Якщо в ковід-групі рівень вітаміну D був 13,8 нг/мл, то в здоровій – 20,9 нг/мл. У чоловіків він виявився нижчим.

COVID-19
COVID-19

У пацієнтів з більш низькою концентрацією 25ОНD були підвищені рівні запальних маркерів – феритину і D-дімера. У них частіше спостерігалася гіпертонія і серцево-судинні захворювання. Тривалість перебування в лікарні у них була вищою, ніж у тих, чий рівень вітаміну D становив вище 20 нг/мл.

Керівник дослідження Хосе Ернандес заявив, що виявлення і лікування дефіциту вітаміну D є одним із важливих профілактичних заходів в період пандемії. Це найбільш актуально для пацієнтів з супутніми захворюваннями і мешканців домів для людей похилого віку – головних груп ризику COVID-19.

Вчений підкреслив, що прийом вітаміну D при коронавірусі повинен бути рекомендований пацієнтам з його нестачею. Це може бути корисним як для опорно-рухового апарату, так і для імунної системи.

У той же час в дослідженні йдеться про відсутність зв’язку між рівнем вітаміну D в крові і тяжкістю перебігу COVID-19.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.