Місця Києва, де ви точно не були

Як і у будь-якому старовинному місті. У Києві лишилося багато оборонних споруд, які зараз перетворилися на небанальні локації.

Небанальних локацій у Києві доволі багато, але мало хто про них знає, а тим паче бував там.

Першою такою локацією є Зелений театр. Він був збудований наприкінці VXIII століття як частина украплення Печерської фортеці. У ньому до сьогодні збереглася система підземних ходів. Згодом його почали використовувати як склад і водокачка. А після другої світової війни споруда перетворилася на амфітеатр на 4000 місць, кінотеатр і парк атракціонів. Після втрати популярності Зелений театр почали використовувати як літній нічний клуб і концертний майданчик під відкритим небом. Також це місце дуже популярне серед дигерів. Тобто людей, що досліджують підземелля, екстремалів та романтиків.

Зелений театр
Зелений театр

Наступним мало відвідуваним місцем столиці є Косий капонір. Фортифікаційна споруда з підземниим приміщеннями і вежами розташована біля військового шпиталю на Печерську. Згодом приміщення капоніру почали використовувати як в’язницю для політичних злочинців. Зараз тут можна погуляти і помилуватися видами на місто.

Косий Капонір
Косий Капонір

Як Капонір, так і Зелений театр жодного дня від часу побудови не були використані як військові об’єкти. Про Косий капонір говорять, що це фортеця. З якої не було здійснено жодного пострілу.

А наступна споруда взагалі не була добудована. Йдеться про Лисогірський форт. Його будівництво розпочалося у VXIII столітті і тут планувалося розмістит 24 будівлі. І форт збудували б, якби не одне але. Під час забудови потрібно було не лише вирубати дерева. А й знести частину поселень міста. Жителі були незгодні з цим і будівництво припинилося. Зрештою встигли побудувати лише величезну фортецю на Лисій горі, тунелі, бастіони, порохові склади, в’язниця і шибениця. Сюди привозили на страту в’язнів з Косого Капоніру.

Лисогірський форт
Лисогірський форт

Парк одного будинку – маловідоме місце на карті Києва. Був період, коли його хотіли знищити під забудову. Але містяни відстояли пам’ятку. Справа в тому, що у будинку з родиною мешкав О. Богомолець. Парк був насаджений самим вченим і його учнями. У будинку зараз розташований меморіальний будинок сім’ї вченого, а у парку знаходиться його могила.

Парк ім. О. О. Богомольця
Парк ім. О. О. Богомольця

Так, навіть столиця здатна дивувати новими місцями, про які знають далеко не всі мешканці міста.

Схожі статті

Віталій Кличко розповів, чи плануються масові заходи і концерти до 32-го Дня Незалежності України

День Незалежності України – це особливе свято для кожного з нас, оскільки це той самий день, коли ми почали своє вільне існування. Це був великий та знаковий день, який показав справжні амбіції України, як вільної країни.

Віталія Кличка можуть зняти з посади мера Києва: що стало причиною таких радикальних змін?

Віталій Кличко відомий спортсмен, боксер та мер Києва, який займає цю посаду вже не перший строк. Багато хто може досі дивуватися цьому, але Віталій насправді багато чого робить для улюбленої столиці.

Які події готує міська влада та місцеві організації до Дня міста Києва: список заходів для привітання столиці

День кожного міста – це особливе свято для мешканців, адже і цю мить відчувається певна гордість за те, що ти живеш у тому місті, яке любиш всім серцем та знайшов у ньому себе і своїх людей.

Коли у 2023 році у Києві пролунає останній дзвоник для школярів: не у травні як було зазвичай – деталі

Останній дзвоник є неймовірно очікуваним днем для всіх українських школярів, всі діти по-особливому люблять школу, уроки, вчителів, всю цю атмосферу, заходи. Тому, останній дзвоник дійсно є ковтком повітря.

Робота громадського транспорту під час повітряної тривоги: кияни створили петицію, на яку дав відповідь Кличко

Міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що рух громадського транспорту під час повітряної тривоги вважається неможливим і відхилив петицію

Київський тату-майстер влаштовує флешмоби “Тату за донат” в підтримку ЗСУ

В Україні зараз з'явилась велика кількість благодійних фондів, зірки продають цінні речі, ресторани і заклади швидкого харчування, магазини, салони перераховують частину заробітку на потреби ЗСУ або конкретно купують необхідні речі для окремих батальйонів