Свято 8 серпня 2021: що можна та не можна робити у цей день та на які прикмети слід звернути увагу

На Єрмолая наші пращури закінчували жнива та думали вже, як зустрічатимуть зиму.

8 серпня за церковним календарем вважається днем пам’яті святого Єрмолая. Цей святий жив у найскладніші для християн часи: він хвалив Спасителя попри всі гоніння з боку язичників, які ревно захищали своїх ідолів.

Святий Єрмолай з учнем

Єрмолай проповідував та допомагав знедоленим. Одного разу до нього з браттями прибився маленький хлопчик. Його привчили до язичництва, але його він дозволив пустити у своє серце Христа. Цього малюка назвали Пантелеймоном і він отримав чудесний дар зцілення.

Що можна робити на день святого Єрмолая?

На відміну від багатьох церковних свят, 8 серпня можна і треба працювати. У давнину наші пращури цей день проводили на роботі у полі. Закінчувалися жнива, але це не означало, що люди починали байдикувати.

Зазвичай селяни у серпні були на роботі весь день. Вони організовували польові кухні та навіть спали, коли сонце було дуже спекотним. Займалися від вечір прибиранням поля.

Традиційною стравою на Єрмолая є окрошка з молодої картоплі та огірків. Готували її на квасі. Дуже освіжаюча страва.

Що заборонено робити 8 серпня?

Не можна у цей день обмінюватися робочим інструментом. Вважалося, що так людина може віддати своє здоров’я. Не можна також їсти яблук до Спасу.

Зверніть також увагу на такі прикмети сьогодні: якщо кішка треться у ваших ніг – зима буде для вас легкою. А якщо кусаються мухи та стають злими – чекайте дощів у найближчі дні. Якщо побачите павука – це до дрібних грошей, але зароблених чесно.

Схожі статті