13 травня 2022: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити на день пам’яті апостола Якова Зеведєєва, традиції

Свято 13 травня вважається церковно-народним. Що означає цей день у календарі та як правильно якого відзначати - читайте далі у матеріалі.

13 травня – день пам’яті апостола Якова Зеведєєва вважається важливим днем у церковному календарі. Проте, воно так міцно увійшло до народної традиції, що трансформувалося у свято Якова Теплого.

Ікона Святий апостол Яків, брат Господній
13 травня 2022: яке сьогодні свято

Предки вірили, що коли пом’янеш 13 травня Якова – то дні у селі стануть теплішими. Сьогодні можна йти рибалити, адже люди знали, що Зеведєєв був рибалкою і тому улови дарує всім найбільші. А ось одружуватися у цей день не рекомендувалося, адже вважалося, що молодят чекають сварки. Етнологи ж стверджують, що люди не грали у середині травня весілля, адже активно треба було стати до сільськогосподарських робіт.

Церковники ж рекомендують почати свій ранок 13 травня із молитви про здоров’я та добробут. Вранці слід запалити свічку, яку ви брали на Великдень у храмі та прочитати такі рядки:

Благослови, душе моя, Господа, і не забувай за всі добродійства Його! Всі провини твої Він прощає, всі недуги твої оздоровляє. Від могили життя твоє Він визволяє, Він милістю та милосердям тебе коронує.

Господи, вислухай молитву мою, і благання моє нехай дійде до Тебе! Помилуй мене, Господи, – я ж бо слабий, оздоров мене, Господи, бо тремтять мої кості, і душа моя сильно стривожена … Гине тіло моє й моє серце, та Бог – скеля серця мого й моя доля навіки.

Я в ім’я Господа кличу: О Господи, визволи ж душу мою! Господь милостивий та справедливий, і наш Бог милосердний! Пильнує Господь недосвідчених, – став я недужий, та Він допоможе мені! Вернися, о душе моя, до свого відпочинку, бо Господь робить добре тобі, бо від смерті Ти визволяєш душу мою, від сльози моє око, ногу мою від спотикання. Я ходитиму перед обличчям Господнім на землях живих!

Господь очі живим відкриє, Господь випростовує зігнутих, Господь милує праведних!

Нагадаємо, що на свято 13 травня ви також можете привітати з іменинниками своїх близьких, хто народився під іменем:Василь, Гнат, Клим, Максим, Микита, Яків.

Схожі статті