14 жовтня: яке сьогодні свято — події, іменинники та суворі заборони на Покров Пресвятої Богородиці

Велика дата 14 жовтня. Яке сьогодні свято? Церква вшановує Покров Пресвятої Богородиці. Дізнайтесь історію свята та традиції, які віками супроводжують урочисту подію. 

14 жовтня: яке сьогодні свято? Православні християни відзначають велику урочистість — Покров Пресвятої Богородиці. Історія дати повертає нас в 10 сторіччя, коли Візантійська імперія вела війну з сарацинами, а славнозвісне місто Константинополь потерпало від ворожих обстрілів. За стародавніми переказами, православні християни зібрались в храмі та звертались до Господа у щирих молитвах, щоб він захистив їх від страждань. Молитви вірян були почуті та перед ними заявилась Пресвята Богородиця. Вона зняла з себе покрову та сховала під нею ціле місто, зробивши так, що усі стали невидимі для ворогів. Спробувавши нанести ще пару атак, сарацини здалися та припинили облогу Константинополя. Саме з того часу християни сторіччями відзначають свято Покрови, коли календар показує 14 жовтня.

14 жовтня: яке сьогодні свято за що заборонено робити?

14 жовтня: яке сьогодні свято

Богобоязливі віряни дотримуються рекомендацій церкви стосовно того, що не варто робити у велике свято Покрови. Заборони не можна назвати занадто суровими та виконати їх під силу кожному. Цього дня не дозволяється перевантажуватись домашніми клопотами або господарством, вишивати, в’язати та прибирати в оселі. Ремонтні роботи краще перенести на інший день. Жінкам не бажано стригти волосся та нігті, а чоловікам — бороду. Проте не має пояснень, чому цього дня не радиться проводити доглядові процедури. Не можна сьогодні вживати міцні напої, сваритися та лихословити.

14 жовтня: яке сьогодні свято, традиції та прикмети

14 жовтня: яке сьогодні свято

Особливою традицією вважалося накрити ввечері стіл для рідних та друзів. Господині готувати смачні страви та пригощали смаколиками сім’ю. Цього дня віталися веселощі та сміх, оскільки за повір’ями вважалося, що сумний настрій на свято Покрови може переслідувати вас весь наступний рік.

  • Тепла погода на Покрову — зима буде тепла та малосніжна. А холодна погода прогнозує морози та хуртовини.
  • Якщо журавлі у вирій відлетіли — зима прийде рано.
  • Зіграти весілля на свято Покрови — залучити для своєї сім’ї щастя та добробут на довгі роки.

Нагадаємо, що у свято 14 жовтня святкують іменини: Олексій, Роман, Іван, Петро, Михайло, Георгій, Микола, Олександр та Віра. Привітайте їх з днем Ангела!

Схожі статті