Мальовничі каньйони України, які варто відвідати

Закриті кордони – не привід сидіти вдома. Можна провести час з користю і відвідати мальовничі місця України.

Мандрівка Україною може подарувати враження не гірші, аніж поїздка за кордон. Це, зокрема, стосується і каньйонів.

Пропонуємо вам список каньйонів, які варто відвідати в Україні.

Буцький каньйон

Розташований неподалік від Києва поблизу мальовничого села Буки. Через його красу, це місце ще називають «маленькою Швейцарією». Цей каньйон входить до національного переліку «7 чудес України». Тут розташовані залишки споруд з величезних брил граніту, що за своїми масштабами подібні до всесвітньо відомого Стоунхенджу.

Буцький каньйон
Буцький каньйон

До речі, на річці Гірський Тікич, на якій і розташований каньйон, була збудована перша в Україні гідроелектростанція. А сама річка у 1972 році отримала статус державної пам’ятки природи місцевого значення. Таке звання водойма отримала через те, що на повністю рівнинній території Черкаської області водоспад «Вир» і річка поводяться, як гірські.

Коростишівський каньйон

Він утворився після природного затоплення гранітновидобувного кар’єру поблизу містечка Коростень. Раніше тут справді видобували граніт, але після закриття підприємства вода затопила кар’єр, утворивши природний басейн. Його особливість полягає у тому, що навіть у сильну спеку вода тут залишається прохолодною. А на скелях, що звисають у воду, тренуються альпіністи. Тут навіть є свій «Язик троля». От тільки під ним не бездонне урвище, а цілком видима поверхня води. Не так страшно, як на норвежському, але вражень не менше.

Коростишівський каньйон
Коростишівський каньйон

Актовський каньйон

Він є частиною регіонального ландшафтного парку «Гранітно-Степове Побужжя».

Особливістю коньйону є те, що він розташований на найстарішій частині суші у Євразії. А родзинкою місцевості є комплекс утворень зі скелями і своєрідною водною та екосистемами.

Актовський каньйон
Актовський каньйон

Це місце ще називають «Долиною диявола». А все тому, що тут було кілька визвольних битв з великою кількістю полеглих. За переказами місцевих жителів, ночами тут чується дзвін зброї і крики, а деякі навіть стверджують, що можна навіть побачити козаків і татар. І з цієї причини сюди не радять ходити по одинці. Можна заблукати і, навіть, збожеволіти.

Дністровський каньйон

Вважається одним з найбільших каньйонів України. Якщо дивитися на нього згори, то його звивисте русло нагадує річку Колорадо у Сполучених Штатах або норвежські фіорди. Лише ці пейзажі не такі похмурі і суворі. На вершині каньйону розташований Заліщинський острів, який за свою унікальну природу занесений до переліку 7-ми чудес України. Він знаходиться у регіональному природно-ландшафтному парку «Дністровський каньйон».

Дністровський каньйон
Дністровський каньйон

Тетерівський каньйон

Каньйон входить до п’ятірки найкрасивіших каньйонів України. Неймовірної краси пейзажі, створені скелями, водою, багатовічними соснами і водоспадами – візитівка Житомирщини. А високі скелі – місце паломництва скалолазів всієї України. Часто ці місця порівнюють з фіордами Норвегії та Нової Зеландії за їхню неприступність та вражаючу природу.

Тетерівський каньйон
Тетерівський каньйон

Схожі статті

Британка понад 2 тисяч разів зателефонувала до екстрених служб: що сталося і чим закінчилася ця історія

Іноді люди зловживають своїми можливостями. Зазвичай, це більш властиво для осіб, які мають владу - депутатів чи олігархів. Проте, дивні випадки трапляються не тільки з ними.

Зустрілися після 13 років розлуки: жінка побачила відео з безхатьком та впізнала у ньому свого брата

Іноді долю можуть вирішити декілька секунд. Випадкова зустріч чи збіг непередбачуваних обставин. Але цього разу вирішальним у долі родини став TikTok.

Босі мільйонери: подружня пара віддала людям 24 мільйони доларів, особисті речі та пішла жити до монастиря

Для когось щастя в грошах, а хтось може відмовитися від усього заради духовності. Після такого щедрого жесту, пара вимушена буде покладатися на доброту інших людей.

Чим жила найстарша жінка в історії: їздила на велосипеді до 100 років та бачила будівництво Ейфелевої вежі

Жінка з Франції прожила не тільки довге, а й дуже цікаве життя. Чим займалася, чим захоплювалася та багато іншого читайте у матеріалі порталу Сенсація.

Важить всього 10 кілограмів, а зріст менше метра: як склалося життя найнижчої жінки світу Джіоті Амге?

Одне можна сказати напевно, з її здатністю робити все з сонячним оптимізмом і незламною рішучістю, ніхто не повинен сумніватися в її амбіціях.

Жінка відростила 13-метрові нігті та потрапила у Книгу рекордів Гіннеса: яка довжина була у її попередників?

63-річна жителька Міннесоти почала відрощувати свої нігті ще у школі. Проте, вона не перша, хто має таке досягнення. Ким були її попередниці та який рекорд тримали вони?